Nemecko: Jadrový odpad po rozsiahlych protestoch doviezli na skládku

NETKY.SK • 9 November 2010, 13:07 • 2 min
Nemecko: Jadrový odpad po rozsiahlych protestoch doviezli na skládku

Nemecko: Jadrový odpad po rozsiahlych protestoch doviezli na skládku

slovakia

left justify in out

img

Nákladné vozidlá so 123 tonami jadrového odpadu dorazili dnes dopoludnia na skládku v severonemeckom Gorlebene. Rozsiahle protesty odporcov jadrovej energetiky spôsobili približne jednodňové, dosiaľ najdlhšie oneskorenie transportu, ktorý chránilo 20.000 policajtov.
      Použité nemecké jadrové palivo prevážali po spracovaní v severozápadnom Francúzsku od piatkového popoludnia vlakom. V pondelok 11 kontajnerov preložili na stanici v dolnosaskom Dannenbergu na nákladné vozidlá s nízkoplošinovými prívesmi, pretože posledný úsek prevozu do dočasnej skládky v Gorlebene museli absolvovať po ceste.
      Trasu dlhú 20 kilometrov blokovalo približne 3000 protestujúcich a policajti cesty uvoľňovali celú noc. Pred samotným skladiskom v Gorlebene sedeli demonštranti na ceste od nedele 45 hodín a strávili tam dve noci pri mínusových teplotách, pokým ich policajti odviedli.
      Tohtoročný transport jadrového odpadu je zatiaľ najdlhší v Nemecku. Značne ho zdržala blokáda železničných tratí odporcami jadrovej energetiky, ako aj 12-hodinová blokáda výjazdu z nakladacej stanice v Dannenbergu organizáciou Greenpeace. Dosiaľ najdlhší transport trval v roku 2008 približne 79 hodín, tentoraz išlo o 92 hodín.
      Prevoz rádioaktívneho odpadu vždy vyvoláva v Nemecku demonštrácie, ktoré tento rok pritiahli rekordné počty účastníkov po rozhodnutí spolkovej vlády o predĺžení prevádzky 17 jadrových elektrární v krajine v priemere o 12 rokov.
      Aktivisti tvrdia, že kontajnery s odpadom ani dočasné skladisko v Gorlebene nie sú bezpečné. Protestovali tiež proti možnému vybudovaniu trvalej podzemnej skládky rádioaktívneho odpadu neďaleko dočasnej.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies