Laureát Nobelovej ceny pomáhal párom pri liečbe neplodnosti

NETKY.SK • 4 Október 2010, 11:52 • 2 min
Laureát Nobelovej ceny pomáhal párom pri liečbe neplodnosti

Laureát Nobelovej ceny pomáhal párom pri liečbe neplodnosti

slovakia

left justify in out

Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získal dnes Brit Robert Edwards, ktorého práca viedla k narodeniu prvého dieťaťa "zo skúmavky".
      Prinášame niekoľko faktov o plodnosti a asistovanej reprodukčnej technológii, vrátane oplodnenia mimo tela matky, in vitro:

      * Oplodnenie v skúmavke (in vitro, IVF) je metóda asistovanej reprodukcie, ktorá zahŕňa spojenie ľudského vajíčka so spermiou mimo tela matky, v laboratórnych podmienkach.
      * Každý šiesty pár vo svete prežil alebo prežíva nejaký problém s neplodnosťou, minimálne raz počas reproduktívnej fázy svojho života. Neplodnosť, ktorá trvá najmenej 12 mesiacov, trápi v priemere deväť percent žien celého sveta vo vekovej kategórii 20-44 rokov.
      * Louise Brownová prišla na svet ako prvé dieťa zo skúmavky 25. júla 1978 v Británii. Odvtedy prišli na svet s metódou asistovanej reprodukčnej technológie (ART) asi štyri milióny detí.
      * Plodnosť u žien s približujúcou sa menopauzou sa znižuje.   Všeobecne sa považuje za najplodnejšie obdobie u žien vek od 20 do 25 rokov. Väčšinu umelých oplodnení ART absolvujú ženy od 30 do 39 rokov.
      * Dlhoročné štúdie dokázali, že deti "zo skúmavky" sú rovnako zdravé ako ostatné deti.
      * Louise Brownová a niekoľko ďalších detí "zo skúmavky" už priviedli na svet vlastné deti. To je zrejme najlepší dôkaz bezpečnosti a úspešnosti metódy asistovanej reprodukcie.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies