Po 15 rokoch sme schválili koncepčné riešenie problémov STV a SRo

NETKY.SK • 1 December 2010, 08:03 • 2 min
Po 15 rokoch sme schválili koncepčné riešenie problémov STV a SRo

Po 15 rokoch sme schválili koncepčné riešenie problémov STV a SRo

slovakia

left justify in out

img

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) vyjadril potešenie z toho, že po 15 rokoch sa podarilo schváliť naozaj koncepčné riešenie problémov verejnoprávnych médií. Uviedol to dnes pred novinármi v Bratislave po tom, ako parlament odsúhlasil návrh zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTS), na základe ktorého sa zlúči Slovenská televízia a Slovenský rozhlas do jednej verejnoprávnej inštitúcie.
Podľa jeho slov to bola zložitá cesta, ktorá znamená dôležitú zmenu. "Ale je to len začiatok, prvý krok na ceste k celkovej reforme médií verejnej služby," podotkol minister. Pozitívne vníma zmenu, ktorá v zákone prešla, že predseda parlamentu, a nie minister kultúry, rozhodne po tom, ako zákon nadobudne účinnosť, kto bude štatutárom zlúčenej organizácie. Nového riaditeľa by parlament mohol voliť na februárovej schôdzi, poznamenal.
Minister nechcel prejudikovať rozhodnutie prezidenta, ktorý má právomoc vrátiť zákon parlamentu na opätovné prerokovanie. Spomenul však, že ak by k takejto situácii došlo, je vytvorený istý časový priestor ešte na tejto schôdzi. "Ja v plnej miere rešpektujem jeho ústavné kompetencie," zdôraznil Krajcer.
Na margo podpory, ktorá sa mu dostala od opozičných poslancov z klubu SNS, podotkol, že ich presvedčil argumentmi. Žiadnu dohodu s nimi neuzavrel, oficiálne s klubom národniarov nerokoval. Intenzívne však využil čas pred schvaľovaním normy na komunikáciu s jednotlivými poslancami koalície aj opozície. To, že jeho návrh nepodporili koaliční zákonodarcovia za OKS z klubu Most-Híd, komentoval slovami, že "poslanci sú slobodní ľudia".
Bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) vyjadril veľké prekvapenie nad tým, že národniari podporili zákon o RTS. "Nech si to obhája pred svojimi voličmi. Dnes sa SNS pridružila ako nejaká siedma koaličná strana," reagoval krátko po vynesení konečného verdiktu.
Maďarič ako kritik Krajcerovho modelu riešenia situácie vo verejnoprávnych médiá zopakoval, že návrh prináša so sebou veľké riziká a smeruje k politickému ovládnutiu verejnoprávnych médií. Poukázal na to, že pri hlasovaní sa ukázala neochota vyňať niektoré pozmeňovacie návrhy na samostatné hlasovanie, čím boli koaliční poslanci postavení pred alternatívu, že "buď podporia všetky pozmeňujúce návrhy, alebo nič". Označil to za absolútne nedemokratické.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies