Výstavba diaľnic nemôže byť podriadená termínom volieb

NETKY.SK • 8 Október 2010, 12:12 • 2 min
Výstavba diaľnic nemôže byť podriadená termínom volieb

Výstavba diaľnic nemôže byť podriadená termínom volieb

slovakia

left justify in out

img

Kontrolný deň na zrekonštruovanom úseku stavby D1 Jablonov – Studenec, odovzdanom do užívania verejnosti pred parlamentnými voľbami 2010, vykonal dnes prvý podpredseda vlády a minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ján Figeľ spolu so zástupcami Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), dodávateľmi stavby a stavebným dozorom.
Ako uviedol minister, dôvodom jeho návštevy je skutočnosť, že na uvedenom diaľničnom úseku na oblúkovom moste došlo k poškodeniu mostných spojov, ktoré spôsobili, že stavba musela byť po niekoľkých týždňoch používania uzatvorená. Pripomenul, že výstavba diaľnic nemôže byť podriadená termínom volieb.
"Dozvedel som sa, že tu došlo k synergii niekoľkých faktorov, ktoré po krátkom čase túto rýchlo postavenú diaľnicu doviedli do situácie, že musela byť aj rýchlo odstavená," povedal Figeľ. Zároveň zdôraznil, že je rád, že sa oprava zavŕši už počas nastávajúceho víkendu, pričom nezabudol poznamenať, že až zima ukáže, nakoľko bude táto oprava dostačujúca.
"Za najväčší problém považujem časový tlak, ktorý bol formovaný na to, aby sa v krátkom čase stavalo. Hovorím to aj preto, lebo chceme stavať aj ľavý profil diaľnice, ktorý je už pripravený vo forme kontraktu. Dôležité bude, aby sa neopakovali chyby z pravého úseku," doplnil Figeľ.
Podľa riaditeľa NDS Alana Sitára do dvoch týždňov by mala byť pripravená expertíza, ktorá dá odpoveď na otázku, prečo nastal na tomto diaľničnom úseku uvedený stav. "Došlo tu k poškodeniu povrchovej vrstvy, ale má to hlbší dôvod. Bol použitý drenážny systém, ktorý sa ukázal ako nevhodný pre tento typ stavby," spresnil Sitár.
Podľa ministra dopravy nemôže politika určovať tempo alebo pravidlá viac ako zdravý rozum. "Ak je niečo urobené rýchlejšie, ako je technológia alebo aj postupnosť jednotlivých operácií, potom sa platí dvakrát, alebo prepláca. A cena za takúto výstavbu je oveľa vyššia," spresnil Figeľ.
Zdôraznil tiež, že výstavba diaľnic a rýchlostných ciest pokračuje. "Už v auguste sme otvárali výstavbu pri Košiciach, v najbližších týždňoch chceme podpísať dohodu so staviteľom na výstavbu druhého profilu úseku Jablonov – Studenec. V novembri chceme otvoriť súťaž na výstavbu úseku pri Levoči. A, samozrejme, pripravujeme do súťaže úseky z pôvodných PPP projektov pri Prešove a pri Ružomberku," pripomenul Figeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies