Rokovanie koalície potvrdilo zlú situáciu vo verejných financiách

NETKY.SK • 25 August 2010, 08:10 • 2 min
Rokovanie koalície potvrdilo zlú situáciu vo verejných financiách

Rokovanie koalície potvrdilo zlú situáciu vo verejných financiách - Politika Dnešné rokovanie Koaličnej rady podľa predsedu KDH Jána Figeľa potvrdilo zlú situáciu vo verejných financiách. Dedičstvo po Ficovej vláde je v oblasti verejných financií neudržat

slovakia

left justify in out

Dnešné rokovanie Koaličnej rady podľa predsedu KDH Jána Figeľa potvrdilo zlú situáciu vo verejných financiách. "Dedičstvo po Ficovej vláde je v oblasti verejných financií neudržateľné. Opatrenia sú nevyhnutné aj pre ozdravenie aj pre ekonomický a sociálny rozvoj SR," konštatoval.
O pripravovaných zmenách v daňovo-odvodovom systéme SR bude ešte diskutovať odborná skupina. "Dohodli sme sa, že predložíme komplexne všetky riešenia a nie parciálne časti, ktoré vyvolávajú aj nevôľu a kritiku, mnohokrát oprávnenú. Na návrhoch bude pracovať odborná skupina zložená zo zástupcov koaličných strán," uviedla predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Predpokladá, že proces vnútorného vyhodnocovania bude uzavretý o týždeň na utorkovej (31.8.) Koaličnej rade v centrále SDKÚ-DS.
Na otázku, či vláda pristúpi k zvýšeniu sadzby dane, sa Radičová konkrétne nevyjadrila. "Nehovoríme zatiaľ o žiadnych percentách, bude o tom hovoriť odborná skupina. Zdaňovania spotreby je spravodlivejšie ako zdaňovanie práce. Spotreba je vaše rozhodnutie, zdaňovať prácu je nespravodlivejšie, lebo je rozdielne odmeňovaná," podotkla premiérka. Ako zdôraznila, isté rozhodnutie však vláda urobiť musí.
Kabinet chce v budúcom roku ušetriť 1,7 miliardy eur tromi spôsobmi. Prvým z nich je nastavenie štrukturálnych priorít v oblasti verejných financií, ktorý by podporil tvorbu nových pracovných miest. Ďalším opatrením by mali byť škrty a šetrenia v rozpočte, ktoré by podľa Radičovej mali tvoriť väčšiu časť z celého znižovania deficitu. Tretím pilierom má byť posilnenie príjmovej stránky rozpočtu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies