Zmeny ohľadne Súdnej rady prispejú podľa L. Žitňanskej k transparentnosti

NETKY.SK • 19 August 2010, 07:42 • 2 min
Zmeny ohľadne Súdnej rady prispejú podľa L. Žitňanskej k transparentnosti

Zmeny ohľadne Súdnej rady prispejú podľa L. Žitňanskej k transparentnosti

slovakia

left justify in out

img

Novela zákona o Súdnej rade SR, ktorú dnes odobril kabinet, prinesie podľa ministersky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) viac transparentnosti do jej rozhodovania. "Som rada, že tento prvý krok v rade krokov, ktoré musíme urobiť, aby sme sa dostali k tej méte nezávislej justície, prešiel vládou. Verím, že to pomôže k transparentnosti Súdnej rady a k tomu, aby postupne v justícii moc patrila tým, ktorým prináleží, to znamená pri rozhodovaní sudcom, pri kontrole verejnosti," uviedla po dnešnom rokovaní vlády.
Ako vyplýva z novely, členovia Súdnej rady SR nemôžu byť súčasne predsedami alebo podpredsedami súdov. Táto podmienka sa však nevzťahuje na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý je z titulu svojej funkcie aj predsedom Súdnej rady. Tento post momentálne zastáva Štefan Harabin. Člen rady, ktorý je zároveň predsedom alebo podpredsedom súdu, musí dôvody nezlučiteľnosti odstrániť do konca tohto roka, inak k 1. januáru 2011 automaticky prestane byť členom Súdnej rady.
Súdna rada má 18 členov, do konfliktu záujmov sa v prípade jej vstúpenia do platnosti dostane päť z jej súčasných členov. Ako poznamenala Žitňanská, títo predsedovia súdov majú čas, aby si vysporiadali svoje postavenie tak, aby bolo v súlade so zákonom.
Ozrejmila, že predstava ministerstva je taká, aby členmi rady bolo čo najmenej sudcov. "Chceme dosiahnuť aj prostredníctvom zloženia rady viac verejnej kontroly Súdnej rady," uviedla s tým, že v programovom vyhlásení vlády sa hovorí o tom, že by v nej mohli sedieť aj neprávnici. "Ale to dnes nie je možné, na to potrebujeme zmeniť Ústavu SR."
Ministerstvo spravodlivosti predložilo novelu na rokovanie vlády s rozpormi. S navrhovanou úpravou zákona zásadne nesúhlasí Súdna rada ani NS SR. Najvyšší súd napríklad poukazuje na Ústavu SR, ktorá členom Súdnej rady zaručuje nerušený výkon ich činnosti počas piatich rokov bez toho, aby mohli byť pred uplynutím funkčného obdobia odvolaní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies