Poslanci vyslovili súhlas s pristúpením k eurovalu

NETKY.SK • 12 August 2010, 07:15 • 2 min
Poslanci vyslovili súhlas s pristúpením k eurovalu

Poslanci vyslovili súhlas s pristúpením k eurovalu - Politika Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes takmer jednohlasne vyslovili súhlas s pristúpením Slovenska k európskemu finančnému stabilizačnému mechanizmu (EFSF), tzv. eurovalu.

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes takmer jednohlasne vyslovili súhlas s pristúpením Slovenska k európskemu finančnému stabilizačnému mechanizmu (EFSF), tzv. eurovalu. Slovenská účasť na 750-miliardovom balíku záruk pre krajiny, ktoré sa v budúcnosti ocitnú v podobných finančných problémoch ako Grécko, predstavuje takmer 4,4 miliardy eur vo forme potenciálnych záruk.
      Zo 142 prítomných poslancov hlasovalo za účasť SR v eurovale 140 koaličných aj opozičných zákonodarcov. Proti návrhu sa vyslovil iba Ondrej Dostál (Most-Híd), prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová sa hlasovania zdržala.
      Schválením rámcovej zmluvy o pristúpení k ochrannému valu v parlamente sa celý proces nekončí a Slovensko sa ešte nestane jeho efektívnou súčasťou, upozornil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Súčasťou sa staneme až vtedy, keď zmeníme legislatívu, ktorá nám umožní prijať takúto záruku. Dnes platná legislatíva nám to neumožňuje, preto budeme musieť prísť v septembri s návrhom zákona, ktorý umožní aj takýto typ záruk," konštatoval na pôde parlamentu.
      Opozícia vyčítala viacerým stranám novej vlády zneužitie témy eurovalu v predvolebnej kampani a "názorový kotrmelec" v tejto otázke. Podľa poslanca Smeru-SD Jozefa Buriana by sa mali predovšetkým SDKÚ-DS a SaS za svoj prístup ospravedlniť.
      "Dnes je na stole materiál, ktorý koalícia nemá problém podporiť, hlavne strany SDKÚ-DS a SaS, ktoré v predvolebnom boji vyhlasovali nepodporu ochrannému valu," upozornil opozičný poslanec v rozprave k rámcovej zmluve o pristúpení k tomuto mechanizmu.
      Mikloš sa voči vyjadreniam opozičného poslanca ostro ohradil. Podľa neho sa stáva "podlou tradíciou", že opozícia vkladá predstaviteľom novej vlády do úst veci, ktoré nikdy nepovedali. Postoj viacerých strán súčasnej koalície sa totiž podľa neho oproti predvolebnému obdobiu vôbec nezmenil - s presne špecifikovanými výhradami súhlasia s účasťou Slovenska v eurovale a zároveň naďalej zásadne odmietajú pôžičku Grécku.
      Zároveň zopakoval svoju kritiku predchádzajúceho kabinetu, ktorý podľa neho nevyjednal pre Slovensko výhodnejšie podmienky v máji tohto roka, kedy to ešte bolo možné. "Vtedy ste mali nohu medzi dverami. Keď sme my začali v júli rokovať, proces bol už tak ďaleko, že rámcová zmluva bola schválená vo všetkých krajinách s výnimkou Belgicka," pripomenul Mikloš. Súhlas s podmienkami nevýhodnými pre SR označil za "zásadnú chybu" bývalej vlády.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies