Programové vyhlásenie deklaruje ciele, ale nepopisuje cesty a nástroje

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 06:52 • 2 min
Programové vyhlásenie deklaruje ciele, ale nepopisuje cesty a nástroje

Programové vyhlásenie deklaruje ciele, ale nepopisuje cesty a nástroje - Politika Občianska konzervatívna strana (OKS) má pomerne veľa pripomienok k predbežnej verzii programového vyhlásenia vlády, ktoré bude na dnešnom rokovaní Koaličnej rady v jej mene

slovakia

left justify in out

img

Občianska konzervatívna strana (OKS) má pomerne veľa pripomienok k predbežnej verzii programového vyhlásenia vlády, ktoré bude na dnešnom rokovaní Koaličnej rady v jej mene prezentovať podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Pre TASR to povedal jej predseda a člen poslaneckého klubu Mosta-Híd v Národnej rade (NR) SR Peter Zajac. "Programové vyhlásenie sa nám zdá byť v tejto podobe veľmi všeobecné a málo konkrétne. Deklaruje isté ciele, ale často neopisuje cesty, ktoré k nim majú viesť a ani nástroje, ktoré sa pri tom majú používať," priblížil poslanec s tým, že podľa OKS by ich jednoznačne obsahovať malo.
Pripomienky sa podľa neho týkajú napríklad oblasti školstva a zdravotníctva. "V oblasti vzdelávania treba revidovať východiská Mikolajovej reformy," konštatoval a dodal, že považuje za potrebné zadefinovať cieľ, ktorým by mala byť systémová zmena vzdelávania, ako aj nástroje tvorby vzdelávacích programov. "Treba určiť, akým spôsobom vytvárať učebnice, ktoré nemajú byť pod kuratelou vlády. Tá má len stanoviť podmienky ich licencovania," podčiarkol predseda OKS.
Ako ďalej uviedol, programové vyhlásenie vlády podporia v parlamente všetci štyria zákonodarcovia za OKS, pretože je im svojím nastavením "1000-krát bližšie" ako bol program bývalej vlády. "Zaviazali sme sa, že podporíme programové vyhlásenie vlády, ale to vôbec neznamená, že automaticky podporíme nejaké zlé návrhy alebo také, ktoré pôjdu proti zmyslu tej politiky, ktorú chceme robiť," zdôraznil a dodal, že už počas jeho prerokúvania v NR SR budú jednotliví predstavitelia politického subjektu verejne deklarovať svoje návrhy, ktoré sa budú snažiť presadzovať a ktoré pôjdu aj nad rámec programového vyhlásenia vlády.
Koaličná rada dnes na pôde SDKÚ-DS prerokuje programové vyhlásenie vlády. Zaoberať sa bude pripomienkami, ktoré k dokumentu prednesú koaličné strany. Kabinet má vládny program schváliť v stredu 28. júla, podklady mali jednotliví ministri vypracovať do 20. tohto mesiaca. Dokument vychádzajúci z programových téz, na ktorých sa vládna koalícia dohodla, sa v súčasnosti nachádza v pripomienkovom konaní. Koaličná rada by sa mala vyjadrovať k už pripomienkovanej podobe materiálu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies