Vláda na čele s I. Radičovou dnes dokonala podvod na občanoch

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 11:46 • 2 min
Vláda na čele s I. Radičovou dnes dokonala podvod na občanoch

Vláda na čele s I. Radičovou dnes dokonala podvod na občanoch

slovakia

left justify in out

Vláda na čele s Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) svojím dnešným rozhodnutím o podpise európskeho ochranného valu dokonala podvod na svojich voličoch. V reakcii na závery dnešného mimoriadneho rokovania vládneho kabinetu to vyhlásil expremiér a predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.
      "V predvolebnej kampani ich oklamala, že ochranný val EÚ nepodporí, dnes tak urobila, pričom ju k tomu nič a nikto nezaväzoval," konštatoval vo vyhlásení, ktoré TASR poskytol tlačový odbor strany. Podľa Fica totiž 7. mája tohto roka predstavitelia vtedajšej vlády dali len predbežný súhlas s prípravou tohto mechanizmu, pričom samotné oficiálne schválenie eurovalu si vyžaduje podpis ministrov financií a rozhodnutie národných parlamentov.
      Nová vláda dnes po niekoľkotýždňovom váhaní súhlasila s podpisom nového európskeho garančného mechanizmu, tzv. eurovalu. Definitívna účasť v tomto projekte však ešte podlieha ratifikácii v Národnej rade (NR) SR a podpisu prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.
      Vládny kabinet zároveň na dnešnom mimoriadnom rokovaní vyjadril nesúhlas s bilaterálnou pôžičkou zadlženému Grécku a neodporučil preto NR SR schváliť čiastkové zmluvy, ktoré sú nevyhnutné na jej poskytnutie zo strany Slovenska. Pôvodnú dohodu o mechanizme pôžičiek Grécku zo strany ostatných členov eurozóny už podpísal predchádzajúci vládny kabinet pod vedením Roberta Fica (Smer-SD).
      Nová vláda podľa Radičovej dnešnými rozhodnutiami neustúpila zo svojich predchádzajúcich vyjadrení o európskom ochrannom vale a pôžičke Grécku. Súhlas s účasťou v novom európskom garančnom mechanizme, voči ktorému mali stredopravé strany dlhodobo výhrady, je podľa nej podmienený.
      "Vláda podporila politickú deklaráciu potvrdenú bývalou vládou v máji tohto roka a prijala vyhlásenie s konkrétnymi požiadavkami, za akých sa bude SR reálne zúčastňovať na napĺňaní mechanizmu," zdôraznila Radičová po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády. Tieto podmienky prijal kabinet vo forme vyhlásenia, ktorým by mal byť v budúcnosti viazaný každý predstaviteľ SR pri rokovaní v Bruseli o konkrétnej požiadavke o pomoc krajiny vo finančných ťažkostiach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies