Druhá séria testov bravčového mäsa na dioxín je negatívna
Na Slovensku prebehla už druhá séria testov bravčového mäsa na dioxín. Rovnako ako prvé testy začiatkom roka, ani tieto nedokázali prítomnosť dioxínu v potravinách. TASR o tom dnes informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. "Analýzy všetky vzorky vyhodnotili ako negatívne, naďalej však platí sprísnená kontrola dovozu mäsa a mäsových výrobkov z Nemecka," konštatuje Juraj Kadáš z mediálneho oddelenia agrorezortu.Dovozcovia sú tak naďalej povinní nahlásiť dovoz potravín z územia, ktoré v Nemecku patrí medzi rizikové. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy následne pri dovoze vo zvýšenej miere kontrolujú dokumenty o pôvode a v niektorých prípadoch sa uskutočňuje aj odber vzoriek.Slovensko už potraviny raz testovalo, a to začiatkom tohto roka. Skutočnosť, že výsledky laboratórnych testov na dioxín v živočíšnych potravinách (najmä vo vajciach, hydinovom a bravčovom mäse) pochádzajúcich z Nemecka a odobraných v SR sú negatívne, oznámil vtedy šéf MPRV SR Zsolt Simon (Most-Híd) 12. januára 2011.Simon 10. januára 2011 informoval, že na Slovensko sa z Nemecka v decembri 2010 doviezlo celkove približne 1,09 milióna vajec a všetky boli predané v maloobchodnej sieti. Počas prvého týždňa tohto roka sa importovalo z Nemecka na Slovensko 356.000 kusov vajec, ktoré skončili v triediarni vajec v Ružomberku.MPRV SR v reakcii na správy o výskyte nebezpečnej látky dioxín v potravinách pochádzajúcich z Nemecka nariadilo 7. januára 2011 Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR celoplošnú kontrolu v obchodoch a veľkoobchodných skladoch. Zároveň pozastavilo predaj rizikových produktov.
Zdroj: TASR
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies