Peter Lipa cestuje do Spojených štátov a Kanady

NETKY.SK • 1 December 2010, 12:23 • 2 min
Peter Lipa cestuje do Spojených štátov a Kanady

Peter Lipa cestuje do Spojených štátov a Kanady

slovakia

left justify in out

img

Peter Lipa dnes odlieta za "veľkú mláku". Vystúpi na dvoch koncertoch – v kolíske elektrického blues Chicagu a v kanadskom Vancouveri.  
      Okrem svetových štandardov zaspieva Lipa skladby z nového albumu Live in Bad Ischl, ktorý vydal rakúsky ORF, aj nové po anglicky spievané skladby z pripravovaného CD. Pre tamojších československých fanúšikov zaznejú aj piesne na texty Milana Lasicu, ktoré sú v poslednom čase súčasťou každého zahraničného koncertu, skladba venovaná pamätnému roku 1968 a vianočnú atmosféru dokreslí koleda Búvaj dieťa krásne. Na koncertoch ho bude sprevádzať jeho Band v zložení Michal Šimko (basa), Robo Rist (bicie), Peter Lipa mladší (klávesy) a Mário Garbera (saxofón).
      Po návrate na Slovensko má naplánované koncerty v Prešove (15.12.), Brezne (16.12.), Čadci (17.12.). Pred Vianocami ešte bude koncertovať v Prahe (21.12.) a Břeclavi (22.12.).
      Prešovský rodák Peter Lipa (1943) začínal svoju spevácku dráhu v roku 1963 v skupine Struny, ktorá bola zložená zo študentov architektúry a stavebnej fakulty. V roku 1967 spieval so skupinou Istropolitana. V roku 1968 bol jedným zo zakladateľov skupiny Blues Five, s ktorou získal na 2. beatovom festivale v Prahe cenu ako Objav festivalu. V 70. rokoch účinkoval s orchestrom Gustáva Offermmana, Revival Jazz Bandom a skupinou Hej. V 80. rokoch bola jeho spevácka dráha spojená s formáciou Lipa-Andršt Blues Band a potom od roku 1986 so skupinou T + R Band. V roku 1997 si zostavil vlastnú sprievodnú skupinu Peter Lipa Band. Od roku 1976 je dramaturgom aj promotérom najväčšieho slovenského festivalu Bratislavské jazzové dni. Z jeho diskografie zaujali albumy Naspäť na stromy (1995, skladby Nevešajte, volá Caracas, Štyri kone vrané), Čierny Peter (1998), Bistro (2000), Beatles In Blue(s) (2002), Lipa spieva Lasicu (2005), ktorý získal štyroch Aurelov (slovenská Grammy) aj najnovší Live In Bad Ischl (2010).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies