Pôrodnosť v Japonsku klesá už siedmy rok po sebe

NETKY.SK • 3 Jún 2023, 08:00 • 2 min
Pôrodnosť v Japonsku klesá už siedmy rok po sebe

TOKIO - Miera pôrodnosti v Japonsko klesla vlani už siedmy rok po sebe a dosiahla nové minimum, oznámilo v piatok japonské ministerstvo zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Miera plodnosti, teda priemerný počet detí narodených na jednu ženu, bola vlani v Japonsku 1,2565. Doteraz najnižšiu mieru plodnosti (1,2601) malo Japonsko v roku 2005. Zároveň je to oveľa menej ako miera 2,07, ktorá je potrebná na udržanie stabilnej populácie. "Populácia mladých začne v 30. rokoch drasticky klesať. Čas, ktorý dovtedy máme, je našou poslednou šancou na zvrátenie trendu klesajúcich pôrodov," uviedol japonský premiér Fumio Kišida počas návštevy škôlky. Kišida určil zastavenie klesania pôrodnosti za jednu z najvyšších priorít svojej vlády.

 

Napriek vysokému štátnemu dlhu plánuje japonská vláda ročne minúť 3,5 bilióna jenov (približne 23,2 miliardy eur) na starostlivosť o deti a iné opatrenia na podporu rodičovstva. Pandémia koronavírusu pritom ešte viac prehĺbila demografickú krízu v Japonsku. K nízkej miere pôrodnosti prispieva aj menší počet uzatváraných manželstiev a pre ochorenie COVID-19 vzrástol počet úmrtí. Počet novorodencov v Japonsku vlani klesol o päť percent na nové minimum 770.747 a zároveň o deväť percent stúpol počet úmrtí na rekordných 1,57 milióna. Vyše 47.000 úmrtí bolo pritom vlani zapríčinených pandémiou koronavírusu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies