Kysucký komorný orchester oslávil 15. výročie

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:32 • 2 min
Kysucký komorný orchester oslávil 15. výročie

Kysucký komorný orchester oslávil 15. výročie

slovakia

left justify in out

img

Kysucký komorný orchester (KKO), ktorý v sobotu oslávil 15. výročie založenia koncertom na pôde Domu kultúry v Čadci, napĺňa najmä výchovné ambície. Pre TASR to uviedol vedúci orchestra Peter Bytčanek.
Doplnil, že sláčikový orchester s 15 až 22 členmi hrá repertoár od renesancie po súčasnosť. „Sú to učitelia základných umeleckých škôl (ZUŠ) z regiónu, ich žiaci a študenti konzervatória v Žiline, ktorí pochádzajú z Kysúc. Nemáme ambíciu profesionálneho telesa, ale tá ambícia je výchovná. Či už pre deti, ktoré odídu zo ZUŠ, aby si mali kde zahrať, ale aj pre občanov regiónu,“ skonštatoval Bytčanek.
Dirigentovi a spoluzakladateľovi KKO Karolovi Kevickému, spolupracujúcemu talianskemu dirigentovi Enricovi Volpemu a sólistovi Adamovi Marcovi odovzdal pri príležitosti 15. výročia KKO primátor Čadce Jozef Vražel pamätné plakety. „Za ostatné obdobie sme zvýšili návštevnosť našich kultúrnych podujatí na 250 percent. Urobili sme kus práce a vidieť ju aj v našich telesách. Orchestru želám iba dobrých poslucháčov a divákov a zároveň mnoho mladých talentov. V našom meste máme veľa takýchto telies a myslím si, že keď žije kultúra, žije mesto. A keď žije mesto, žijú ľudia,“ skonštatoval Vražel.
Kvalita KKO sa podľa Kevického počas pätnástich rokov zvýšila a s orchestrom sa pracuje rýchlejšie ako na začiatku. „Sme schopní obsiahnuť viac repertoáru. A koncertný majster Anton Pohančeník je zárukou určitej kvality, pod ktorú sa orchester už nedostane. Počiatočným zámerom bolo aj vychovávať mladých ľudí k vážnej hudbe, čo sa snažíme robiť populárnejším spôsobom. Nechceme byť na javisku profesorskí, chceme sa aj odviazať. Pretože tak, ako sa môže odviazať mladý človek pri rockovej alebo džezovej hudbe, tak sa dá odviazať aj pri vážnej hudbe. Akurát si musí k tomu nájsť cestu,“ dodal Kevický.
KKO pôsobí od roku 1995 pod Kevického umelecký vedením. Prvým vedúcim orchestra bol Július Fuják, od roku 1996 ho organizačne vedie Bytčanek. Prvým zriaďovateľom bolo Kysucké kultúrne centrum, od roku 2000 pôsobí orchester pri Kultúrnom a informačnom centre mesta Čadca, kde má stálu scénu. Na domácej pôde sa podľa Bytčanka snaží KKO odohrať minimálne novoročný, veľkonočný a vianočný koncert, na záver sezóny či na festivale komornej hudby, ktorý organizuje ZUŠ Jozefa Potočára. „Je to priemerne 8 koncertov za rok a s našim hosťujúcim dirigentom Enricom Volpem chodievame do Talianska, kde robíme aspoň raz za sezónu minimálne 8 koncertov,“ uzatvoril Bytčanek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies