Capoeira - bojové umenie plné hudby a akrobacie

NETKY.SK • 9 Máj 2023, 19:30 • 2 min
Capoeira - bojové umenie plné hudby a akrobacie

Capoeira je formou bojového umenia, ktoré kombinuje prvky tanca, gymnastiky a hudby. Je to jedna z najúžasnejších a najdynamickejších foriem boja na svete. Capoeira sa pôvodne vyvinula v Brazílii ako spôsob, ochrany proti otroctvu a diskriminácii. Dnes sa Capoeira šíri po celom svete ako zábavná forma fyzickej aktivity.

slovakia

left justify in out

 

Capoeira sa vyvinula v Brazílii v 16. storočí. Bola to tajná forma boja, ktorú používali otroci na obranu proti ich pánom. Boli to práve otroci, ktorí vytvorili prvotnú verziu Capoeiry. Toto bojové umenie sa vyvinulo v reakcii na okolnosti, ktoré ich obklopovali. Otroci nemali prístup k zbraňam, preto sa museli naučiť na obranu svojho tela a aj útočenie používať svoje ruky a nohy.

Po zrušení otroctva sa Capoeira stala nebezpečným prostriedkom boja proti spoločenskej nerovnosti. Bola zakázaná a ľudia, ktorí ju cvičili, boli stíhaní a väznení. Kvôli tomu museli vynaložiť veľké úsilie na udržanie svojej kultúry a tradície.

img

Počas 20. storočia sa Capoeira stala stále populárnejšou a bola postupne uznaná ako kultúrna pamiatka Brazílie. Dnes sa Capoeira cvičí v celej Brazílii a po celom svete.

 

Charakteristické prvky Capoeiry

Hudba - Hudba je jedným z najdôležitejších prvkov Capoeiry. Zahrňuje tradičné nástroje, ako sú berimbau, atabaque, pandeiro a agogô. Hudba sa hrá počas tréningov aj zápasov a pomáha udržiavať tempo a energiu.

Rýchle pohyby - Capoeira je charakteristická rýchlymi pohybmi, ktoré sú v kombinácii s akrobatickými prvkami a rôznymi údermi a kopmi. Rýchlosť je dôležitá nielen pre výkon techník, ale aj pre schopnosť vyhýbať sa útokom.

Kombinácie úderov a kopov - Capoeira zahŕňa mnoho rôznych úderov a kopov, ktoré sú často kombinované do plynulých pohybov. Niektoré techniky sú zamerané na bránenie sa, zatiaľ čo iné na útok.

Akrobatické prvky - Capoeira je tiež charakteristická akrobatickými prvkami, ako napríklad saltá, premety, stojky a mnoho iného . Tieto prvky pridávajú do Capoeiry estetickú hodnotu a umožňujú cvičiacim ukázať svoju zručnosť a silu.

 

Capoeira na Slovensku

Capoeira si na Slovensku získava čoraz viac nadšencov a je z roka na rok populárnejšia. Získavala si plnohodnotné miesto medzi ostatnými bojovými športami. 

Aj práve vďaka tomuto faktu sa zvyšuje u nás množstvo usporadúvaných súťaží. Významná súťaž sa uskutoční o necelý mesiac v meste Galanta, kde sa nachádza veľká základňa členov tohto športu.

img

Celá súťaž bude prebiehať pod hlavičkou slovenskej asociácie capoeiry a zastrešenie taktiež poskytne medzinárodná organizácia Vem Camará Capoeira. Organizátor súťaže Vladimír Solčáni sa vyjadril: ,, Tento rok je pre nás naozaj významný keďže sme dostali od slovenskej asociácie capoeiry možnosť zorganizovať v Galante medzinárodnú súťaž v capoeire. Očakávame okolo 150 športovcov rôznych vekových kategórii. Účastníci budú zo Slovenska, všetkých okolitých krajín, ale máme už potvrdenú účasť i z Brazílie, Estónska či z Azerbajčanu.

Finálové hry a brazílsku šou si budete môcť v Nedeľu od 11:00 pozrieť naživo na Netkách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies