Deväť štátov Európskej únie rokuje o rozšírení veterných elektrární v Severnom mori

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 10:45 • 2 min
Deväť štátov Európskej únie rokuje o rozšírení veterných elektrární v Severnom mori

OSTEND - Nemecký kancelár Olaf Scholz a lídri ďalších ôsmich európskych krajín budú v pondelok v belgickom prístavnom meste Ostend rokovať o podstatnom rozšírení výroby elektriny z veterných elektrární v Severnom mori.

slovakia

left justify in out

Nemecko, Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Dánsko, Nórsko, Británia, Írsko a Luxembursko chcú dosiahnuť, aby sa produkčná kapacita zo súčasných približne 30 gigawatthodín do roku 2050 zdesaťnásobila. Čím rýchlejšie sa vybudujú nové elektrárne, tým rýchlejšie sa podporí energetická bezpečnosť a znížia emisie oxidu uhličitého, uviedol pred samitom belgický premiér Alexander De Croo. Na stretnutí sa má zúčastniť aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

 

Viac ako sto spoločností pôsobiacich v oblasti veternej energie v pondelok v spoločnom vyhlásení varovalo pred problémami v dodávateľských reťazcoch pri rozširovaní veternej energie v európskych pobrežných vodách. Odvetvie podľa nich nie je dostatočne silné, aby dokázalo splniť politické záväzky v boji proti klimatickej zmene. Považujú preto za nutné zvýšenie podpory z verejných zdrojov, aby sa mohli rozbehnúť potrebné investície. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies