Zahraniční študenti slovenčiny spoznajú aj naše regióny

NETKY.SK • 3 August 2010, 06:57 • 2 min
Zahraniční študenti slovenčiny spoznajú aj naše regióny

Zahraniční študenti slovenčiny spoznajú aj naše regióny

slovakia

left justify in out

img

Slávnostným otvorením sa začal dnes 46. ročník letnej školy Studia Academica Slovaca (SAS). V aule bratislavskej Univerzity Komenského (UK) bol na programe aj koncert speváckeho zboru Lúčnica.
"Verím, že tu strávite príjemné chvíle so slovenčinou v pestrom vzdelávacom i sprievodnom programe," prihovorila sa zahraničným účastníkom zo štyroch svetadielov riaditeľka SAS Jana Pekarovičová.
Počas troch týždňov majú plánovaných 80 až 100 hodín priamej výučby v skupinách. Pre pokročilejších pripravili organizátori špeciálne semináre a v závere tvorivé dielne, kde ich rôzni slovenskí umelci naučia spievať, tancovať či vyrábať šperky.
Na letný kurz sa prihlásilo 167 ľudí z 38 krajín, ktorí majú záujem o štúdium slovenského jazyka, poznávanie našej národnej kultúry i prírodného bohatstva. Sú to študenti vysokých škôl, vedeckí a pedagogickí pracovníci, umelci, úradníci, manažéri či tlmočníci Európskej únie. Najstarší je 62-ročný záujemca z USA a s ním sa prihlásilo šesť Američanov. Najväčší záujem o tradičný kurz prejavili Francúzi, ktorých prišlo 18, z Poľska pochádza 13 účastníkov, z Nemecka 12. O slovenčinu má záujem aj desať Maďarov, deväť Talianov a po osem Srbov a Ukrajincov. Z Česka prišli dvaja záujemcovia a po jednom študentovi majú Čína, Kuba, Líbya, Argentína, Nórsko, Belgicko, Švédsko a Grécko. 
"Pripravili sme pre nich exkurzie po regiónoch - pôjdu na Oravu, Spiš, Gemer a Šariš," uviedla pre TASR tajomníčka SAS Adela Gabríková. Pri spoznávaní regionálnej kultúry navštívia aj múzeá, hrady, jaskyne a iné zaujímavosti, neobídu ani Vysoké Tatry. Slovenskú kultúru – filmy, divadelné predstavenia, koncerty či výstavy budú spoznávať aj v hlavnom meste. Stretnú sa s viacerými slovenskými osobnosťami a navštívia hrad Devín.
Podujatie organizuje SAS – centrum pre slovenčinu ako cudzí jazyk, ktoré je špecializovaným pracoviskom Filozofickej fakulty UK. Letný kurz potrvá do 21. augusta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies