Johnson & Johnson ponúka 9 miliárd dolárov na vyrovnanie súdnych sporov

NETKY.SK • 5 Apríl 2023, 14:28 • 2 min
Johnson & Johnson ponúka 9 miliárd dolárov na vyrovnanie súdnych sporov

Spoločnosť Johnson & Johnson navrhla zaplatiť takmer 9 miliárd dolárov za vyriešenie desiatok tisíc súdnych sporov, ktorým čelí v Severnej Amerike a ktoré tvrdia, že jej detský púder a ďalšie produkty na báze mastenca spôsobujú rakovinu.

slovakia

left justify in out

Zdravotnícky gigant povedal, že stále verí, že tvrdenia sú "nezaujaté", ale dúfa, že nová ponuka vyrovnania pomôže uzavrieť jeho právnu bitku.
Toto číslo predstavuje veľký nárast oproti 2 miliardám dolárov, ktoré predtým navrhoval.
Nová ponuka má významnú podporu od ľudí spojených s prípadom, uviedol.

Spoločnosť čelí viac ako 40 000 žalobám od bývalých zákazníkov, ktorí tvrdia, že používanie detského púdru na báze mastenca spôsobilo rakovinu, vrátane niektorých, ktorí tvrdia, že výrobok obsahuje rakovinotvorný azbest.
V roku 2020 zastavila predaj svojho detského púdru na báze mastenca v USA s odvolaním sa na „dezinformácie“, ktoré oslabili dopyt po produkte používanom na prevenciu plienkovej vyrážky a na iné kozmetické účely vrátane suchého šampónu. Minulý rok oznámila plány na ukončenie predaja na celom svete.
Pred týmto rozhodnutím spoločnosť predávala detský púder takmer 130 rokov. Pokračuje v predaji verzie produktu, ktorá obsahuje kukuričný škrob.
Spoločnosť sa snaží riešiť spory na konkurznom súde od roku 2021 po vytvorení dcérskej spoločnosti zodpovednej za pohľadávky.
Jej úsilie sa však dostalo do problémov po tom, čo skoršie rozhodnutie súdu o konkurze zistilo, že dcérska spoločnosť nie je vo finančnej tiesni a nemôže použiť bankrotový systém na riešenie súdnych sporov.
„Spoločnosť je naďalej presvedčená, že tieto tvrdenia sú falošné a nemajú vedecké opodstatnenie,“ povedal Erik Haas, celosvetový viceprezident pre súdne spory spoločnosti Johnson & Johnson.
Povedal však, že „vyriešenie týchto prípadov v systéme deliktov by trvalo desaťročia a znamenalo by značné náklady pre LTL a systém, pričom väčšina žalobcov nikdy nedostane žiadnu kompenzáciu“.
"Vyriešenie tejto záležitosti prostredníctvom navrhovaného plánu reorganizácie je spravodlivejšie a efektívnejšie, umožňuje včas odškodniť žiadateľov a umožňuje spoločnosti zostať zameraná na náš záväzok výrazne a pozitívne ovplyvniť zdravie ľudstva."
Spoločnosť Johnson & Johnson uviedla, že vyhrala väčšinu súdnych sporov proti mastencovi. Uviazla však s niekoľkými významnými stratami, vrátane jedného rozhodnutia, v ktorom bolo 22 ženám udelené rozsudku vo výške viac ako 2 miliardy dolárov.
Spoločnosť Johnson & Johnson uviedla, že má záväzky od približne 60 000 súčasných žiadateľov o podporu nových podmienok vyrovnania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies