Otvárací koncert festivalu Šengenský poludník privíta sedem telies

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 07:02 • 2 min
Otvárací koncert festivalu Šengenský poludník privíta sedem telies

Otvárací koncert festivalu Šengenský poludník privíta sedem telies

slovakia

left justify in out

img

Už v piatok 16. júla sa v košickom Dome umenia otváracím koncertom začne druhý ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník 2010. Pre záujemcov je pripravených viac ako 20 koncertov, sedem mládežníckych orchestrov s 200 účinkujúcimi z piatich krajín vrátane Slovenska, 9 festivalových miest na Slovensku a jedno na Ukrajine. Ako však dnes informoval hlavný organizátor festivalu Igor Dohovič, na akcii sa nezúčastní pôvodne pozvaný Alan Hovhaness chamber orchestra z Arménska, pretože sa nepodarilo včas zabezpečiť víza pre vstup do schengenského priestoru. "Je mi to o to viac ľúto, že festival má búrať hranice medzi mladými umelcami," poznamenal Dohovič.
Dodal, že festival vznikol v spolupráci s Federáciou Eurochestries z Francúzska, ktorá organizuje podobné festivaly už 20 rokov v celej Európe, Rusku, Čine a Kanade. "Hlavným spoluorganizátorom je mesto Košice. Kultúrnym centrom festivalu sú Košice, kde sa uskutoční 10 koncertov a množstvo sprievodných podujatí ako sprievod účastníkov, spoločný koncert zúčastnených súborov v rôznych častiach centra mesta v jednom čase," doplnil Dohovič. Okrem Košíc, kde bude otvárací aj záverečný koncert festivalu, sa koncerty uskutočnia aj v Bardejove, Lipanoch, Michalovciach, Humennom, Vysokých Tatrách, Stropkove, Sečovciach a Jasove a v partnerskom meste festivalu, ktorým je tohto roku Užhorod. Vstup na všetky festivalové podujatia je voľný.
"Vyvrcholením festivalu bude záverečný koncert v košickom Kostole Premonštrátov, na ktorom sa predstaví 150-členný medzinárodný festivalový symfonický orchester. Rozhodli sme sa pripojiť aj k pomoci pre tých, ktorých v tomto roku postihli katastrofálne povodne," prezradil Dohovič.
V tomto roku sa na festivale predstaví aj Miešaný zbor WA-ON z Japonska, La Orquesta de Jerez Alvarez Beigbeder zo Španielska, The boys choir Ladya z Ruska, Academic chamber choir CANTUS z Ukrajiny, Zbor sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety, Tanečný dychový orchester - Klasik band a Sláčikový orchester MUSICA IUVENALIS zo Slovenska.
Festivaly pod záštitou Federácie Eurochestries spájajú prostredníctvom festivalových stretnutí a klasickej hudby mladých ľudí vo veku 14-26 rokov z oboch strán schengenskej hranice. "Je to priestor, aby sa vzájomne stretávali, spoznávali svoje tradície, kultúru, vymieňali si skúsenosti, spoločne vytvorili veľký medzinárodný orchester a zbor, s ktorým počas festivalu naštudujú koncertný program," doplnil Dohovič. Koncerty klasickej hudby zaznejú v mestách na miestach, ktoré dokážu výnimočným spôsobom spropagovať tento žáner. Vytvorenie umeleckého centra festivalu v Košiciach je podľa Dohoviča ideálnym spôsobom medzinárodnej propagácie mesta ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2013.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies