Dostáva sa vám kritizovania a odsudzujúcich poznámok? Tu sú tri pravdy, ktoré by si mal pripomenúť každý!

NETKY.SK • 14 Marec 2023, 10:00 • 2 min
Dostáva sa vám kritizovania a odsudzujúcich poznámok? Tu sú tri pravdy, ktoré by si mal pripomenúť každý!

Niekedy sa tak zdá, že iní ľudia by náš vlastný život žili lepšie, správali by sa lepšie, robili by menej chýb, vďaka čomu by ani nemuseli trpieť ľútosťou pri pohľade na minulosť, mali by lepšie vzťahy a aj viac múdrosti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z odsudzujúcich postojov, ktoré občas každý začuje, možno niektorí zriedkavejšie, kým pre druhých to predstavuje už realitu skoro každého dňa. Stále mať na očiach zlyhanie. Stále znovu a znovu dostávať rady, ako sa zachovať, rady, ako to či ono ukončiť či, naopak, ako niečo začať. Stále len dostávať kritiku.

 

Pravdepodobne je to nemenné, odsudzujúci ľudia neprestanú s odsúdením len preto, lebo im to zakážeme, každá snaha o rozumný dialóg je ako hádzanie hrachu o stenu. Môžeme však zariadiť, aby nás to čo najmenej bolelo, a to tak, že sebe a najmä sebe pripomenieme tieto tri pravdy.

 

Aj oni

 

Po prvé, ani jeden z nás nie je bez viny. Áno, aj ten najväčší kritik sa dopustil omylov, možno má len toľko šťastia, že nniektoré jeho tajomstvá ešte nevyšli na svetlo sveta, ale výnimku netvorí žiadny človek. Chyby patria k rokom, ktoré tu na zemi prežívame, a aj keď sa môžeme a aj sa máme poučiť, nezabránime tomu, aby sme z času na čas opäť nezakopli.

 

Nemusia

 

Po druhé, ľudia, ktorí nás neustále kritizujú a pripomínajú nám, čo sme porobili, sa tvária, ako keby sme im nejako ublížili. Ako keby bolo pre nich niečo strašné vôbec o tom premýšľať. Neuvedomujú si však, že to my musíme so svojimi hriechmi spávať, to nás prenasledujú dôsledky a to my máme čo robiť, aby sme dokázali ísť ďalej, aj keď máme odreté kolená a doškriabané dlane. Nik nám nemusí zdôrazňovať, ako sme klesli, lebo my s touto škaredou spomienkou musíme žiť deň čo deň.

 

Väčšinou

 

„Čo na iných kritizuješ, neskôr zbadáš sám na sebe,“ hovorievali ešte naše staré matky a nedá sa inak, než s nimi súhlasiť. Väčšinou nás totiž na druhých rozčuľuje to, čoho sme sa dopustili my sami, alebo sa v blízkej či vzdialenej budúcnosti ešte dopustíme. Preto namiesto kritizovania nech si dá každý pozor, ako stojí, lebo nik nie je tak pevne nohami na zemi, aby nemohol spadnúť. Odsudzovať je ľahké, ale radšej sa zahľadieť do svojho vnútra, nuž, to je niekedy nielen ťažké, ale aj poriadne nepríjemné. Najmä v prípade, že je tam neporiadok, zmätok a všeličo iné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies