Premiéru dokumentárneho filmu Kuciak: Vražda novinára si nenechala ujsť prezidentka Zuzana Čaputová ani Netky, pozrite si reportáž.

NETKY.SK • 28 Február 2023, 15:07 • 2 min
Premiéru dokumentárneho filmu Kuciak: Vražda novinára si nenechala ujsť prezidentka Zuzana Čaputová ani Netky, pozrite si reportáž.

Správa o vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo februári 2018 otriasla celým Slovenskom. Šokujúce pozadie skutočného príbehu odkrýva koprodukčný dokumentárny film s názvom Kuciak: Vražda novinára, ktorý prináša aj doteraz nezverejnené svedecké výpovede, dôkazy a exkluzívne materiály. Na premiére filmu sa zišlo vyše 500 hostí a nechýbala ani hlava štátu Zuzana Čaputová. Pozrite si reportáž s exkluzívnymi rozhovormi s režisérom Mattom Sarneckim, s novinárkou Pavlou Holcovou a sociológom Michalom Vašečkom.

slovakia

left justify in out

Film Kuciak: Vražda novinára mal svetovú premiéru na kanadskom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs a európsku premiéru na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch, kde vyvolala mimoriadny divácky ohlas. Keď Slovenskom vo februári roku 2018 otriasla správa o smrti investigatívneho novinára a jeho snúbenice, málokto si dokázal predstaviť, kam až povedú nitky desivého zločinu a čo všetko táto vražda o Slovensku odhalí. Stopy pôvodne smerovali k talianskej mafii, ale to, čo napokon vyšetrovanie vyplavilo, asi nikto nečakal. Zašifrované správy z telefónu údajného objednávateľa vraždy Mariana Kočnera, tajné videá a rozhovory obnažili prehnitosť celého politického systému na Slovensku. Prípad Kuciak odkryl korupčný škandál nevídaných rozmerov. Americký investigatívny novinár, režisér a producent Matt Sarnecki prišiel na Slovensko pôvodne pomáhať pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a nemal v pláne o tomto prípade natočiť film. Nápad na nakrúcanie prišiel až neskôr, keď bývalá Kuciakova blízka spolupracovníčka Pavla Holcová dostala od nemenovaného zdroja tajný vyšetrovací spis k prípadu.

img

Nápad na film vôbec nemusel vznikať, každý sme potrebovali niečo urobiť. My ako medzinárodná sieť investigatívnych novinárov sme mali potrebu nakrútiť film o našom kolegovi Jánovi. Hneď po vražde vznikol tím, ktorý okamžite zbierať rozhovory a kópie z kamier do Veľkej Mači. Verím, že vďaka tomuto prípadu diváci pochopia, že zmena je možná, aj keď tomu neveríme a sme frustrovaní z toho, ako sa situácia vyvíja. No zmena je naozaj možná a je len na nás, či pôjde o zmenu k lepšiemu, alebo nie,“ vysvetľuje novinárka Pavla Holcová.

 

Pavla Holcová, kľúčová postava filmu, spolupracovala s Jánom Kuciakom krátko pred jeho smrťou. Niekoľko dní po vražde uverejňuje posledný článok, na ktorom s Kuciakom pracovala. Článok, ktorý spája taliansky organizovaný zločin s vtedajším slovenským premiérom Robertom Ficom. Čoskoro na Slovensku vypuknú najväčšie protesty od pádu komunizmu, ktoré požadujú Ficovo odstúpenie. Nakoniec sú Robert Fico a policajný prezident, ktorý dohliadal na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy, nútení odstúpiť zo svojich funkcií. Vyše rok a pol po vraždách dostáva Pavla Holcová prekvapivý telefonát. Neznámy zdroj jej ponúka celý tajný vyšetrovací spis k prípadu. Patria sem aj zabavené počítače a zašifrovaná komunikácia údajného objednávateľa vraždy Mariana Kočnera.

img

 

Je to nikdy predtým nevidený plán fungovania korupcie a svedectvo o sile žurnalistiky. To je tá najdôležitejšia časť príbehu a zároveň Jánov odkaz – niečo, na čo nechcem, aby svet zabudol. Náš dokument je naliehavou pripomienkou rizík, ktorým čelia novinári A tiež toho, že slobodná tlač funguje ako ochrana demokracie,“ vyzdvihuje nadnárodný význam Kuciakovho príbehu režisér Matt Sarnecki.

Hlavným iniciátorom nakrúcania bola medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project, ktorá je zároveň aj producentom filmu.

Pred piatimi rokmi Slovensko stratilo nevinnosť. Prekročila sa červená čiara, ktorá sa zdala, že je neprekročiteľná. Slovensko zareagovalo výbuchom nespokojnosti, jednoducho povedalo, že takto to ďalej nepôjde. A ten výbuch sa vlastne chcel materializovať do spoločnosti, ktorá v predstavách ľudí mala byť lepšie fungujúca, ale najmä slušnejšia. To sa celkom po piatich rokoch nepodarilo. Spoločnosť dostala nádej, ktorá sa postupne strácala a vyprchávala. Dnes je Slovensko nespokojná krajina, ponorená do cynizmu. Ten film možno pripomenie tie časy a zistíme, že nie je všetko stratené, aj keď to tak mnohí vnímajú,“ skonštatoval sociológ Michal Vašečka, ktorý v dokumente aj priamo účinkuje.

Dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára divákom sprostredkuje aj doteraz nezverejnené materiály zo spisu, ako napríklad priznanie Miroslava Marčeka počas policajného výsluchu a konfrontáciu medzi Alenou Zsuzsovou a Zoltánom Andruskóom. Ale aj zábery zo sledovania Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktoré sa našli v domácom trezore Mariana Kočnera. Do slovenských kín snímka prišla dva dni po smutnom výročí vraždy Jána a Martiny v distribúcii spoločnosti BONTONFILM. Trailer si môžete pozrieť tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies