Schválenie bankovej dane v koalícii je reálne

NETKY.SK • 20 September 2011, 23:21 • 2 min
Schválenie bankovej dane v koalícii je reálne

Schválenie bankovej dane v koalícii je reálne

slovakia

left justify in out

img

Schválenie osobitného bankového odvodu, ktorý od budúceho roka navrhuje zaviesť ministerstvo financií a v stredu (21.9.) o ňom bude rokovať vláda, vyzerá v koalícii reálne. Problém s novým poplatkom nemá totiž žiadna z vládnych strán.
Koaličná SaS dlhodobo odmieta zvyšovanie daňového zaťaženia. Aktuálny návrh rezortu financií však nevníma ako zavádzanie novej dane, ale len ako rozšírenie súčasného systému poistenia vkladov v bankách. "Doteraz boli na Slovensku poistené len vklady fyzických osôb a teraz by sa to malo rozšíriť aj na právnické osoby," priblížil pre TASR šéf poslaneckého klubu strany Jozef Kollár.
V tejto súvislosti upozornil, že výťažok z poistného nebude príjmom štátneho rozpočtu, ale bude odkladaný na špeciálny účet a peniaze sa budú môcť v budúcnosti použiť len na riešenie prípadných systémových kríz slovenského bankového sektora. "S takýmto opatrením SaS problém nemá," avizoval šéf parlamentného finančného výboru. Podobne sa SaS podľa neho stavia aj k návrhu na zvýšenie zdanenia cigariet.
"Most-Híd podporí bankovú daň aj vyššiu daň na cigarety," uviedol pre TASR podpredseda ďalšej koaličnej strany Ivan Švejna. Pripomenul, že zdanenie cigariet by vzhľadom na európsku legislatívu v nasledujúcich rokoch vzrástlo tak či tak a koalícia k tomu pristúpi len o niečo skôr. Obidve opatrenia zvyšujúce príjmy rozpočtu odobril už 10. septembra snem strany v Košiciach.
Podporu zavedeniu bankovej dane vyjadril cez víkend aj predseda KDH Ján Figeľ. "Chceme sa zaoberať a schváliť aj návrh na zvýšenie spotrebnej dane z tabaku. Za KDH môžem povedať, že tieto dva návrhy podporujeme," vyhlásil v TA3.
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) predkladá v stredu (21.9.) vláde návrh na zavedenie osobitného odvodu vo výške 0,2 % z časti pasív komerčných bánk pôsobiacich na Slovensku. Rezort financií odhaduje, že banky by takto mali prísť o necelých 8 % svojho zisku pred zdanením a štát by vďaka tomu získal okolo 50 miliónov eur.
Podľa ďalšieho návrhu určeného na najbližšie rokovanie kabinetu by sa špecifická časť dane z cigariet mala v budúcom roku zvýšiť zo súčasných 55,70 eura/1000 kusov na 59 eur/1000 kusov a celková minimálna sadzba z 85 eur/1000 kusov na 90 eur/1000 kusov. Pôvodne bol tento krok plánovaný na marec 2013, po novom však k nemu príde už vo februári 2012.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies