Medzi Bratislavou a Tel Avivom. Event slovenského fondu Zero One Hundred v Izraeli prepojil technologické komunity oboch krajín

NETKY.SK • 20 Február 2023, 16:29 • 2 min
Medzi Bratislavou a Tel Avivom. Event slovenského fondu Zero One Hundred v Izraeli prepojil technologické komunity oboch krajín

BRATISLAVA - Prepojiť svet technológií, startupov a inovácií na Slovensku so svetom v Izraeli a vytvoriť spoluprácu medzi týmito krajinami. To bola misia pilotnej akcie Slovakia - The Technology Talent Hub, ktorá prebehla posledný januárový deň v Tel Avive. Cieľom technologického hubu organizovaného fondom rizikového kapitálu Zero One Hundred bolo akcelerovať spoluprácu medzi Slovenskom a Izraelom a posilniť tak obchodné a investorské príležitosti v oboch krajinách. Medzi spíkrov a účastníkov zo strany Slovenska okrem organizátora Zero One Hundred a Dušana Duffeka patrilo niekoľko globálne úspešných biznisových mien a takisto slovenských štátnych zástupcov ministerstva hospodárstva a úradu vlády. Akcia bola prvá zo série pripravovaných podujatí, ktorými plánuje fond prepájať svoje pôsobenie s technologickými komunitami v Európe.

slovakia

left justify in out

„Izrael, krajina známa aj pod synonymom ,The Start Up Nation‘, je jedným z hlavných svetových technologických a inovačných hubov. Aj napriek mnohým prekážkam sa tu každý deň rodia nové nápady a úspešné firmy, ktoré dosahujú svetové rozmery. Či už v regióne ,Silicon Wadi‘ alebo v metropole Tel Avivu a jeho okolia, kde neustále vyrastajú noví technologickí giganti. Aj keď je rozlohou Izrael porovnateľný so Slovenskom, táto blízkovýchodná krajina je pre nás veľkým vzorom a inšpiráciou. Zároveň veríme, že spojením talentov z oboch zemí môžu vzniknúť medzinárodné projekty s obrovským potenciálom,” hovorí Dušan Duffek, Managing Partner a spoluzakladateľ VC fondu Zero One Hundred o tom, prečo sa rozhodli zorganizovať podujatie práve tu.

 

Odprezentovať silné stránky Slovenska

Slovenský Fond Zero One Hundred, ktorý sa v rámci svojich investičných aktivít zameriava na oblasť rozvíjajúcej sa Európy (Emerging Europe), na podujatí prezentoval silné stránky Slovenska. Tými sú podľa slov zakladateľov fondu technologický talent a unikátna schopnosť Slovákov riešiť zložité technologické výzvy. Slovenskí účastníci sa v Tel Avive stretli s niekoľkými významnými osobnosťami startupovej komunity a štátnej správy Izraela.

 

„Izraelská účasť na evente prekonala naše očakávania. Akcie sa zúčastnili izraelskí zakladatelia globálne úspešných startupov ako napríklad Alon Abelson CEO High Lander či May Piamenta CEO Vee, ktorá sa tiež umiestnila v izraelskej verzii ankety 30 pod 30 časopisu Forbes. Zo známych mien startupovej komunity to bol tiež Tal Catran, akcelerátor izraelského startupového ekosystému, startupový guru Shahara Matorina zo startup Grindu či množstvo predstaviteľov IT priemyslu ako napríklad Tal Caspi z EIT HUB Israel. Takisto ako na slovenskej strane, aj na tej izraelskej sa v rámci hubu predstavili štátni zástupcovia oboch krajín. Za Izrael sa akcie zúčastnila štátna radkyňa Navu Swersky Sofer. Vďaka úspešnému priebehu a účasti sme  identifikovali ďalšie krajiny, kde by malo podobné podujatie význam a pracujeme na oslovení relevantných partnerov. Slovakia - The Technology Talent Hub tak bude mať určite svoje pokračovanie v rámci regiónu Emerging Europe, kde ako fond pôsobíme,“ dopĺňa Duffek.

 

img

 

Na podujatí vystúpili slovenskí spíkri, ktorí majú za sebou globálne úspešné produkty. Medzi nimi boli ľudia z prostredia biznisu ako Jozef Maruščák, zakladateľ a partner Sudolabs, Robert Dusik, CEO a spoluzakladateľ Titans Freelancers, Patrik Ruman, spoluzakladateľ Techband.io, Andrej Petrus, investor v Zaka.vc, Paul Kenny Vacuumlabs, Peter Kolesár, partner CIVITTA, či Mária Virčíková, zakladateľka MATSUKO. Ďalší z renomovaných hostí zo Slovenska pôsobia v prostredí inovácií verejnej správy ako Peter Švec, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR, ktorý podujatie otvoril, či Michaela Kršková, generálna riaditeľka Sekcie výskumu, vývoja a inovácií na Úrade vlády SR.

 

Misia Izrael splnená

Táto akcia bola prvá v sérii podobných plánovaných podujatí. Prvou voľbou organizátorov sa stal Izrael ako krajina, v ktorej sa silná technologická komunita opiera aj o legislatívnu pomoc a podporu. Motiváciou je aplikovať túto myšlienku aj na Slovensko. Dokazom toho je otvorenie podujatia pánom štátnym tajomníkom Petrom Švecom, ktorý jasne naznačil jeho otvorenosť v tejto oblasti. Okrem toho podujatie prinieslo prvé partnerstvá medzi startupmi, investormi, produkt developermi a firmami v rámci oboch krajín.

 

„Inovácie nepoznajú hranice a spájanie sa s tými najlepšími na svete je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako sa na Slovensku môžeme v oblasti inovácií rýchlo zlepšovať. To sa môže diať práve prostredníctvom podujatí ako Slovakia - The Technology Talent Hub v Tel Avive, kde sme izraelským partnerom mohli prezentovať nielen slovenské technické talenty, ale aj našu ambíciu vybudovať v Bratislave silný inovačný hub. Práve v tejto synergii s podnikateľmi a investormi môže verejná podpora inovácií na Slovensku fungovať omnoho lepšie, než sme boli doposiaľ zvyknutí,“ hovorí Michaela Kršková, prečo sa zúčastnila tohto podujatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies