Radíme s potravinami: Pri týchto produktoch je dátum spotreby iba klamlivý, rozhodne ich nevyhadzujte!

NETKY.SK • 31 Január 2023, 10:00 • 2 min
Radíme s potravinami: Pri týchto produktoch je dátum spotreby iba klamlivý, rozhodne ich nevyhadzujte!

Stáva sa to nám všetkým bez výnimky, že nakúpime a nakúpime a potom niektoré produkty nechávame zabudnuté v chladničkách. Po istom čase si spomenieme, nadávame si, že míňame peniaze na veci, čo ani nedojeme a že plytváme, lebo dátum spotreby už prešiel a my sa chystáme narobiť poriadky a povyhadzovať.

slovakia

left justify in out

Čo ak ale aj toto, podobne ako mnohé iné v živote, je klamlivé a nie vždy sa treba riadiť dňom, kedy vraj potravina stratila svoju kvalitu? Poradíme vám, pri čom nie je dôvod na obavu, lebo je škoda zbavovať sa niečoho, čo pokojne môže byť užitočné ešte dlho.

 

Paradajky

 

Prečo vyhadzovať, keď chuť je stále dobrá. Navyše platí, že čím dlhšie sa v domácnosti nachádzajú, tým sú mäkkšie a aj chuť bude sladšia. Pravdaže, nemáme tým na mysli, že si ich máte ponechať rok, dokonca ani mesiac asi už nie je správne udržiavať ich pri živote, avšak týždeň alebo aj dva po vypršaní dátumu spotreby sa pokojne dajú skonzumovať.

 

Zmrzlina

 

Či je zmrzlina vhodná na zjedenie alebo by bolo rozumnejšie vhodiť ju do odpadkového koša, o tom sa dá veľmi rýchlo a ľahko presvedčiť. Dátum spotreby je jedna vec, ale v mrazničke vydrží aj dva mesiace alebo aj dlhšie. Ak však bude chutiť akosi kyslo či sa vám nebude pozdávať vôňa, potom áno, treba jej dať zbohom aj skôr.

 

Vajcia

 

Vajcia sa v domácnostiach zídu vždy, veď sú potrebné na toľko vecí, až sa to ani zrátať nedá. V chladničke sa môžu nakopiť, a ak všetky nevyužijeme ihneď, potom aj tri týždne po dátume spotreby sú ešte stále kvalitné. Ničoho sa netreba báť, len smelo do konzumácie!

 

Cereálie

 

Pokiaľ máte radi na raňajky či len také pochrumkávanie cereálie a zaujíma vás, koľko sa smú ohrievať v teple domova, tak možno budete prekvapení. Neotvorený balíček prežije osem mesiacov, ak však otvoríte a pomaly dzobete, pokojne tak robte až do šiestich mesiacov od dátumu spotreby.

 

Ocot

 

Pokiaľ s octom čistíte či ho len tak pridávate do varenia, ako sa vlastne aj patrí, tiež sa nemusíte riadiť dátumom spotreby. Nech je stanovený na akokoľvek dlho, s vyhadzovaním sa rozhodne neponáhľajte.

 

Mlieko

 

Pri mlieku je najdôležitejší druh, lebo inak je to s takým, čo obsahuje tuk a celkom inak s plnotučným. Zatiaľ čo prvé spomínané je ešte dobré na pitie päť dní po záruke, plnotučné má trošilinku dlhšiu životnosť a jeho spoľahlivosť trvá zhruba osem dní.

 

Káva

 

Káva, ale rozpustná, prežije čokoľvek, pokaziť ju je takmer nemožné. Malý trik k tomu ešte zabezpečí dvojnásobnú istotu dlhočiznej životnosti, stačí ju strčiť do mrazničky. Nezáleží pritom na tom, či je už otvorená alebo nie, len ju uskladnite a uvidíte sami.

 

Sójová omáčka

 

Nie je to legenda, že sójová omáčka je skoro nesmrteľná, ale čistá pravda. Aj neotvorená prečká trebárs celé roky, ale ak ju otvoríte a dáte na ňu pozor, nech odpočíva v chladničke, potom bude tých rokov ešte o čosi viac.

 

Čokoláda

 

Na jednej strane je, samozrejme, škodlivé jesť priveľa čokolády, lebo má v sebe priveľa cukru, ale no čo si budeme klamať, zbožňujeme ju. Práve cukor zabezpečuje, že dátum spotreby ani nie je nutné všímať si, lebo pochúťka vydrží veľmi dlho, mesiace a mesiace aj po jeho uplynutí.

 

Nápoje

 

Nápoje, v ktorých pláva cukor, je možné dopiť do dna aj po troch mesiacoch po skončení záruky. Jediný rozdiel pocítime v tom, že bublinky vyprchajú, ale inak bude všetko v poriadku a nijako nám neublížia.

 

Horčica

 

Pri väčšine produktov platí, že veľa napovie aj chuť a aj vôňa, lebo často síce vieme, že môžeme niečo zjesť aj neskôr, než by sme mali, ale ak to čudne zapácha, veľmi sa do toho nehrnieme, čo je nielen pochopiteľné, ale aj prospešné pre zdravie. V prípade horčice je však úplne jedno, ako vonia, dokonca aj ako chutí, absolútne nič sa nestane, ak ju skonzumujeme aj dva roky po dátume spotreby.

 

Pivo

 

Vypiť si pivo po obede či kedykoľvek inokedy, keď si jeho milovník spomenie, nie je na škodu. Nič to, ak naň dostanete chuť hoc aj šesť mesiacov po záruke, nič nebráni v tom, aby bolo dopité. Chuť sa nezmení, ani nič iné, čo by uškodilo, sa neudeje. Áno, bublinky tiež aj tu zmiznú, ale ak vám to neprekáža, môžete ho zúžitkovať s pokojom a radosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies