M. DZURINDA: Krajiny V4 budú spoločne rozvíjať vzťahy s Japonskom

NETKY.SK • 7 Jún 2011, 08:47 • 2 min
M. DZURINDA: Krajiny V4 budú spoločne rozvíjať vzťahy s Japonskom

M. DZURINDA: Krajiny V4 budú spoločne rozvíjať vzťahy s Japonskom

slovakia

left justify in out

img

Krajiny Vyšehradskej štvorky majú záujem o špecifické vzťahy s Japonskom a pri rozvoji kontaktov budú klásť dôraz na spoločný postup. Po stretnutí ministrov zahraničných vecí V4 s japonským rezortným partnerom Takeakim Macumotom v maďarskom Gödöllö to dnes povedal šéf slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda.
      Stretnutie sa uskutočnilo na okraj 10. stretnutia ministrov zahraničných vecí ázijsko-európskeho dialógu ASEM (Stretnutie Ázia-Európa).
      Ministri V4 vyjadrili pripravenosť pomôcť Japonsku po marcovom zemetrasení a následnej nehode v jadrovej elektrárni Fukušima. "Všetky krajiny V4 sú krajiny atómovej energie a preto sme sa dohodli, že budeme spolupracovať nielen na zmiernení dôsledkov tragédie, ktorá sa odohrala v Japonsku, ale aj na vývoji nových technológií, ktoré by mali byť bezpečnejšie, stabilnejšie a mali by predchádzať podobným nešťastiam," povedal Dzurinda v telefonickom rozhovore pre TASR.
      Témou stretnutia bola aj ekonomická spolupráca. Dzurinda v tejto súvislosti vyzdvihol regionálny aspekt vzťahov s Japonskom.
      "Pre tretiu najväčšiu ekonomiku sveta je vždy omnoho efektívnejšie, keď krajiny ako Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko vystupujú jednotne, keď predstavujeme regionálnu spoluprácu, čo je dôležité nielen pre zvýšený záujem japonských investorov, ale aj turistov o náš región. Takže v tejto regionálnej akvizícii voči Japonsku budeme pokračovať," povedal šéf slovenskej diplomacie, ktorý stretnutie s japonským kolegom označil za "pridanú hodnotu" schôdzky ASEM.
      Témami stretnutia ASEM boli otázky energetickej, potravinovej bezpečnosti, riešenia problémov pri dodávke pitnej vody a oživenie po ekonomickej a finančnej kríze, ale aj spolupráca v občianskej oblasti, ktorá je dôležitá najmä v krajinách, ktoré za vyspelou demokraciou ešte iba napredujú, povedal Dzurinda.
      Ministri sa v diskusii nevyhli ľudovým povstaniam v arabskom svete. Dzurinda v tejto súvislosti pripomenul skúsenosti krajín strednej a východnej Európy spred dvoch desaťročí.
      "Ľudové hnutia, ktoré poznáme aj od nás z konca 80. a začiatku 90. rokov, majú svoju dynamiku. Od politických požiadaviek smerujúcich k slobode sa veľmi rýchlo dostávajú k požiadavkám sociálnym. Najmä od nás, z krajín strednej Európy, alebo nových demokracií, často zaznieva, že krajiny, ktoré sa dali v arabskom svete do pohybu, by na to mali pamätať a my im budeme pri tom porozumení samozrejme pomáhať," povedal Dzurinda.
      Minister pripomenul dôležitosť vývoja v Afganistane po pripravovanom stiahnutí spojeneckých síl. Afganistan má kľúčový význam pre Áziu a situácia v krajine bude mať dopad na globálnu bezpečnosť, dodal šéf slovenskej diplomacie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies