MS 2022: Španieli nezvládli penaltový rozstrel, Portugalci deklasovali Švajčiarov aj bez Ronalda

NETKY.SK • 7 December 2022, 08:59 • 2 min
MS 2022: Španieli nezvládli penaltový rozstrel, Portugalci deklasovali Švajčiarov aj bez Ronalda

LUSAIL - Futbalisti Portugalska si po šestnástich rokoch opäť zahrajú štvrťfinále MS. Na šampionáte v Katare sa medzi elitnú osmičku dostali po suverénnom osemfinálovom triumfe nad Švajčiarskom 6:1. Na štadióne v Lusaile k tomu tromi gólmi a asistenciou prispel útočník Goncalo Ramos.

slovakia

left justify in out

Hrá Portugalsko lepšie bez Ronalda? 

 

Švajčiarsky útočník Embolo sa po piatich minútach dostal ako prvý do zakončenia, no jeho pokus zvnútra šestnástky zblokoval Pepe na roh. Potom už prevzal iniciatívu portugalský tím a už v prvom polčase sa dokázal dvakrát gólovo presadiť. Skóre otvoril v 17. minúte, keď sa po autovom vhadzovaní na ľavej strane dostal v šestnástke k lopte Joao Felix, posunul ju na Ramosa a ten slabo tienený Schärom trafil z uhla výstavne do bližšej "šibenice" švajčiarskej bránky.

 

Po polhodine hry mohol odpovedať na druhej strane Shaqiri z priameho kopu, jeho ďalekonosnú strelu ponad múr ešte končekmi prstov brankár Costa vytlačil na roh. V 32. minúte Schär v poslednej chvíli odvrátil center Joaa Felixa pred zakončujúcim Ramosom, no po následnom rohu Bruna Fernandesa vyskočil na päťke najvyššie Pepe a hlavou prekonal bezmocného Sommera - 2:0. Švajčiari nedokázali súperovi sekundovať a ešte do prestávky mohli po brejku inkasovať tretíkrát, Sommer však v 43. minúte parádnym zákrokom zlikvidoval zakončenie Ramosa po zemi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Portugal (@portugal)

 

Do druhého polčasu už nevybehol vo švajčiarskom drese na trávnik obranca Schär a Portugalčania definitívne zlomili súpera ďalšími dvoma zásahmi v priebehu štyroch minút. V 51. minúte pridal svoj druhý zásah Ramos, keď opäť ľavačkou usmernil pomedzi nohy Sommera prízemnú prihrávku Dalota z pravej strany. Na 4:0 zvýšil už o chvíľu neskôr Guerreiro, ktorý skóroval strelou pod brvno po rýchlom protiútoku a prihrávke od Ramosa. V 58. minúte sa tešili aj Švajčiari - po rohu Shaqiriho sa lopta dostala až na vzdialenejšiu žrď, kde čakal Akanji a zblízka do odkrytej bránky znížil.

 

Portugalčania však boli nezastaviteľní a Ramos sa v 67. minúte dočkal hetriku. Gólovú akciu odštartoval dlhým výkopom brankár Costa, lopta sa cez Bernarda Silvu a Joaa Felixa dostala až k Ramosovi a ten v koncovke jemným oblúčikom prehodil Sommera na 5:1. Štvrťhodinu pred koncom sa dostal na ihrisko aj Ronaldo a vzápätí dostal šancu zahrávať priamy kop, prudkou strelou z 25 metrov však trafil iba do múru. Portugalský kanonier sa v 84. minúte dostal za obranu súpera a skóroval, gól však pre ofsajd platiť nemohol. Triumf spečatil gólom na 6:1 v nadstavení striedajúci Leao.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Portugal (@portugal)

 

Španieli sa ľúčia s MS, Maroko prekvapením turnaja

 

Futbalisti Maroka sa prvýkrát v histórii prebojovali do štvrťfinále MS. V utorkovom osemfinálovom dueli šampionátu v Katare zdolali Španielsko 3:0 v jedenástkovom rozstrele, keď sa v riadnom čase i po predĺžení skončil zápas nerozhodne 0:0.

Maročania vylepšili svoj doteraz najlepší výsledok, ktorým bola osemfinálová účasť na MS 1986. Svetoví šampióni z roku 2010 Španieli sa tretíkrát za sebou nedostali medzi najlepšiu osmičku turnaja. Brankára Yassinea Bounoua nedokázali na štadióne Education City v Al Rajáne prekonať počas viac ako 120 minút hry a ani v rozstrele, v ktorom nevyužili ani jeden z troch pokusov. Hráč španielskej Sevilly chytil dva penalty, Pablo Sarabia poslal loptu do žrde. Definitívu pre Maroko zariadil tretím gólom Achraf Hakimi, rodák z Madridu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies