R. Sulík otvoril 18. schôdzu, poslanci rozhodnú o osude vlády I. Radičovej

NETKY.SK • 17 Máj 2011, 11:22 • 2 min
R. Sulík otvoril 18. schôdzu, poslanci rozhodnú o osude vlády I. Radičovej

R. Sulík otvoril 18. schôdzu, poslanci rozhodnú o osude vlády I. Radičovej

slovakia

left justify in out

img

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) dnes otvoril rokovanie 18. schôdze parlamentu, ktorá je kľúčová z hľadiska budúcnosti vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Prvým bodom rokovania je opakovaná tajná voľba generálneho prokurátora s jediným kandidátom, nominantom Smeru-SD Dobroslavom Trnkom. Ak bude zvolený, Radičová avizuje podanie demisie.
      Na rozdiel od decembrovej tajnej voľby, ktorú Ústavný súd SR prikázal zopakovať, vládne strany svojho nominanta na volebnom lístku mať nebudú, keďže Jozef Čentéš odstúpil. Ako sa koalícia k volebnému aktu po 17. hodine postaví, je stále nejasné. V koaličných kuloároch sa hovorí o vynesení hlasovacieho lístka, ktorý by mohol byť použitý ako dôkaz v prípade zvolenia Trnku. Ak sa na voľbe zúčastnia všetci poslanci, na víťazstvo bývalého generálneho prokurátora postačí, ak sa k opozícii pridá päť poslancov vládnych strán.
      V súvislosti so samotným volebným aktom je známe len to, že koalícia chce dodržať zásady tajnosti voľby. Ak sa na nej poslanci vládnych strán nezúčastnia, nebude splnená podmienka účasti aspoň 76 zákonodarcov a akt sa bude musieť opakovať dovtedy, kým sa na ňom nezúčastní nadpolovičná väčšina snemovne.
      Ak aj poslanci Trnku nezvolia, premiérka bude v krátkom čase čeliť pokusu o svoje odvolanie iniciované Smerom-SD. Podľa Roberta Fica (Smer-SD) dôvody na jej odvolanie pribúdajú a ešte sa k nim môže pridať prípadné zmarenie voľby generálneho prokurátora, za čo by opozičná strana považovala aj vynášanie hlasovacích lístkov.
      Okrem toho bude musieť dnes  koalícia vyriešiť aj už raz schválenú novelu zákona o rokovacom poriadku, ktorú parlamentu vrátil prezident Ivan Gašparovič. Právna norma okrem iného mení tajnú voľbu generálneho prokurátora na verejnú. Či sa na takejto voľbe v budúcnosti Čentéš zúčastní, zatiaľ nevyvrátil, ani nepotvrdil.
      Hlava štátu poslancom vrátila aj novelu zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest, na základe ktorej mali mať starostovia a primátori nižšie platy aj odstupné a žiadne odmeny.
      Definitívne sa má rozhodnúť aj o širokodiskutovanej rozsiahlej novele zákona o prokuratúre, ktorá oslabuje postavenie generálneho prokurátora a posilňuje kompetencie ministra spravodlivosti. Výhrady k iniciatíve šéfky rezortu Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) má najmä opozícia, no niektoré zmeny sa nepozdávajú ani koaličným partnerom, a tak by malo dôjsť k istým úpravám novely cez pozmeňovacie návrhy.
      Hlasovať sa bude aj o zmene jazykového zákona, ktorá znižuje hranicu na používanie jazykov národnostných menšín v úradnom styku zo súčasných 20 percent na 15. Na to, aby obyvatelia obce mohli používať svoj menšinový jazyk v úradnom styku, bude teda stačiť, aby na základe posledného sčítania ľudu tvorili najmenej 15 percent obyvateľstva v obci.
      Na definitívny verdikt čakajú aj autori novely tlačového zákona, ktorá verejným funkcionárom (prezident, poslanci, ministri, starostovia, primátori či predsedovia a podpredsedovia politických strán) obmedzí právo na odpoveď v prípade, ak sa uverejnená informácia týka výkonu verejnej funkcie. Ako súkromnej osobe zostane funkcionárovi právo na odpoveď zachované.
      Medzi 88 bodmi 18. schôdze sú aj viaceré návrhy na zmenu Ústavy SR. KDH opätovne iniciovalo vydanie ústavného zákona, ktorý zruší amnestie Vladimíra Mečiara, Igor Matovič spolu s troma kolegami z Obyčajných ľudí žiada zníženie počtu poslancov na 79 a tiež úplné zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov. Opozičný Smer-SD chce zmenou ústavy SR chrániť pred účinkami novej maďarskej ústavy, a to zdôraznením, že Slovensko zaručuje základné individuálne, a teda nie kolektívne práva a slobody.
      Po neúspechu koalície okresať poslaneckú imunitu len na výroky v parlamente, na čo je potrebných aspoň 90 hlasov, chce štvorica vládnych strán zrušiť aspoň imunitu priestupkovú. V tomto prípade ide o obyčajný zákon, na zmenu ktorého má koalícia hlasov dosť. Ak uspeje, poslanci napríklad nebudú môcť beztrestne rýchlo jazdiť, alebo šoférovať pod vplyvom alkoholu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies