Neustále sa na niečo sťažovali, jeden muž im však dal odpoveď, ktorá ich úplne umlčala! Prečítajte si dva príbehy o dvoch mužoch, o šťastí aj nešťastí

NETKY.SK • 10 Október 2022, 10:00 • 2 min
Neustále sa na niečo sťažovali, jeden muž im však dal odpoveď, ktorá ich úplne umlčala! Prečítajte si dva príbehy o dvoch mužoch, o šťastí aj nešťastí

Dva príbehy, dvaja muži a dve poučenia, ktoré, ako verím, sa zídu naozaj každému. Čo sa totiž týka šťastia a nešťastia, máme sa čo učiť, čo zlepšovať a čo úplne vymazávať z návykov.

slovakia

left justify in out

V jednej dedine žil istý muž, o ktorom bolo známe, že je neustále zle naladený. Nikto ho nikdy nevidel usmievať sa, večne sa len ponosoval, a nielenže sa nespokojnosťou vyznačoval on sám, ale poľahky sa mu darilo rozdávať z nej aj ostatným. Preto a najmä preto sa mu začali dedinčania vyhýbať, bolo totiž jednoducho nemožné mať sa dobre a udržať si úsmev na tvári aj v jeho spoločnosti.

Mužovi to neprekážalo, beztak priateľstvá nevyhľadával, vystačilo mu každodenné reptanie a viac nepotreboval.

 

Až raz, práve dovŕšil vek 80 rokov, keď sa stalo čosi pozoruhodné. Po dedine sa začali trúsiť klebety, všade sa šepkalo, že muž je odrazu šťastný, že sa na nič nesťažuje, že jeho tvár konečne viac nie je zachmúrená.

Bolo to priam neuveriteľné, ale aby si dedinskí obyvatelia svoju mienku aj potvrdili, rozhodli sa ho vyhľadať a povypytovať. Na otázku, čomu vďačí za náhlu zmenu, odpovedal ihneď.

 

„Nuž nestalo sa nič také. Celý život som naháňal šťastie a zistil som, že to bolo na nič. Tak som sa rozhodol, že ho prestanem naháňať a budem si vychutnávať život. A teraz som 80-ročný muž, ktorý je konečne šťastný.“

 

img

 

Múdry muž

 

Zasa na inom mieste sa pohyboval iný muž, múdry, najmúdrejší v okolí. Ľudia si k nemu, prirodzene, neraz zašli po radu a on nikdy nikoho neodmietol, pre každého návštevníka mal riešenie, ako keby ho vyťahoval z rukáva.

Takto k nemu zavítala aj väčšia skupina, hostil ich v dome pravidelne a zakaždým ich privádzal totožný dôvod. Vždy mu predostreli rovnakú sťažnosť, vždy sa tvárili rovnako nešťastne a on počúval a počúval.

 

Jedného dňa, keď toho bolo priveľa, dal mudrc príučku a zatvoril ústa, ale nie v zlom, urobil tak s láskavosťou.

Všetkým zúčastneným rozpovedal vtip, zábavný, a nie príliš dlhý, takže sa ihneď rozosmiali a niektorí, tí nadšenejší, dokonca aj zatlieskali.

Po dvoch minútach mudrc povedal ten istý vtip, zopár sa ich ešte zasmialo, hoci viac boli hnaní slušnosťou. Keď však zopakoval slová aj tretí raz, reakcie sa, podľa očakávania, nedočkal žiadnej. Vtedy sa usmial a prehovoril:

 

„Vidíte? Keď som vám povedal rovnaký vtip tri razy, už vám nepripadal smiešny. Tak prečo zvyknete plakať nad tými istými problémami?“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies