Lavrov: Západný „poriadok založený na pravidlách“ naznačuje rasistické rozdelenie sveta

NETKY.SK • 29 August 2022, 12:50 • 2 min
Lavrov: Západný „poriadok založený na pravidlách“ naznačuje rasistické rozdelenie sveta

MOSKVA-KAZAŇ – „Poriadok založený na pravidlách“ vnucovaný Západom predpokladá rasistické rozdelenie sveta na výnimočných a ostatných. Uviedol to minister zahraničných veci Ruska Sergej Lavrov vo videoodkaze účastníkom V Globálneho fóra mladých diplomatov.

slovakia

left justify in out

Minister poznamenal, že Rusko je pevne odhodlané dodržiavať základné princípy Charty OSN a je dôsledným zástancom rešpektovania kultúrnej a civilizačnej rozmanitosti národov, ich práva určovať svoj vlastný osud.

 

 

„Zároveň kategoricky odmietame neokoloniálny poriadok založený na pravidlách, ktorý nastolil kolektívny Západ na čele so Spojenými štátmi. Tento poriadok totiž predpokladá rasistické rozdelenie sveta na skupinu výnimočných, a priori disponujúcich zhovievavosťou k akémukoľvek činu, a iných krajín, ktoré sú povinné nasledovať „zlatú miliardu“ a slúžiť jej záujmom,“ zdôraznil Lavrov.

 

img

 

Šéf ruskej diplomacie pripomenul, že „Moskva v súlade s touto líniou rozširuje a prehlbuje plodnú spoluprácu s drvivou väčšinou členov svetového spoločenstva, ktoré predstavujú viac ako 80 % svetovej populácie, a to aj v takých formátoch ako ODKB, EAEU, CIS, BRICS, SCO, RIC.“ 

 

„Dnes by sa dialóg nemal obmedzovať, ale naopak, mal by sa zintenzívniť. Už viackrát bolo povedané, že početné problémy našej doby možno efektívne prekonať len spojením úsilia a na základe všeobecne uznávaných noriem medzinárodného práva. V tomto smere je ťažké preceňovať potenciál klasickej diplomacie, ktorá zahŕňa vyvážené kompromisy a vyváženosť záujmov. Som presvedčený, že jej úloha by sa mala objektívne zvyšovať,“ poznamenal.

 

Minister tiež upozornil, že túžba jednotlivých krajín riešiť svoje problémy na úkor iných nikdy nepriniesla výsledky.

 

img

 

„Takáto deštruktívna línia je dnes o to viac odsúdená na zánik. Ako viete, za posledné štvrťstoročie došlo na medzinárodnej scéne k skutočným tektonickým posunom. Sformovali sa a čoraz viac sa hlásia silní, nezávislí hráči v Ázii, na Strednom východe, v Latinskej Amerike a v Afrike. Presadzovaním národne orientovanej zahraničnej politiky, posilňovaním suverenity, dosahujú pôsobivé úspechy v rôznych oblastiach. Moderný svet je teda objektívne multipolárny. Túto geopolitickú realitu nemožno ignorovať,“ zhrnul.

 

https://tass.ru/politika/15576935



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies