Riaditeľ MFF Karlove Vary Jiří Bartoška: „Žena si chce vziať tigra a po svadbe z neho chce mať králika.“

NETKY.SK • 6 Júl 2022, 14:00 • 2 min
Riaditeľ MFF Karlove Vary Jiří Bartoška: „Žena si chce vziať tigra a po svadbe z neho chce mať králika.“

Herec s charizmatickým výzorom a hlasom sa narodil v Dečíne a v marci tohto roku oslávil 75. narodeniny. Divadelné dosky a filmové plátno sa stali jeho celoživotnou láskou. Podobne ako MFF v Karlových Varoch, ktorého 59. ročník sa práve koná.

slovakia

left justify in out

Neuveriteľných 46 rokov je ženatý so svojou manželkou, archeologičkou Andreou, s ktorou vychovali dve deti – dcéru Kateřinu a syna Janeka. Okolo jeho mena sa nikdy nevyskytol ani náznak škandálu, za to okolo Janeka sa vraj točí množstvo českých zlatokopiek a patrí k vyhľadávaným objektom záujmu dievčat. Na aktuálnom ročníku MFF v Karlových Varoch vyvolal senzáciu 36-ročný Janek Bartoška,  ktorému  robila spoločnosť slovenská bývalá Miss Denisa Mendrejová – matka dvoch dcér. 

 

img 

 

Hlas len na katastrofy?

 

Jiří Bartoška absolvoval hereckú JAMU  v Brne, ale nebolo to jednoduché, pretože hlas, ktorý ho napokon preslávil, sa nepáčil vtedajšej komisii a odporučili mu zahlasovať v správach katastrofické udalosti. Po rokoch to bol práve hlas, ktorý prepožičiava spoločne s Miroslavom Donutilom  televíznej relácii o cestovaní a počuť ho môžeme aj v množstve dokumentárnych filmov. Medzi Brnom, kde po škole nejaký čas účinkoval, a Prahou, kam sa presťahoval v roku 1978, pôsobil päť rokov v ústeckom činohernom klube. V Prahe sa na niekoľko rokov stal stabilným členom Divadla na Zábradlí, no v roku 1991 s väčšou časťou súboru tento priestor opúšťa a vytvára vlastné Divadlo bez Zábradlí, v ktorom funguje dodnes.

 

Od preberania ceny po prezidenta festivalu

 

Hoci jeho prvým filmom boli Čierne ovce, preslávil sa a do povedomia sa zapísal filmom Hřiště v roku 1975. To už neunikol pozornosti nielen fanúšikov, ale hlavne režisérov a úlohy prichádzali jedna za druhou. Stal sa vyhľadávaným artiklom aj pre seriály, spomeňme napríklad záletného doktora Skalku v Sanitke, kde sme ho oplakávali, keď zomrel na rakovinu. Rovnako v postave seriózneho nepodplatiteľnéh právnika, ktorého nedokázala zviesť ani najkrajšia kolegyňa. Vedľajšiu úlohu si strihol vo filme Stíny horkého léta, kde si zahral s Jurajom Kukurom a Martou Vančurovou. Postava mu priniesla Krištáľový glóbus Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Pri preberaní ceny mu určite ani v najsmelších myšlienkach nenapadlo, že o necelých 20 rokov sa stane jeho prezidentom a v tejto pozícii ostáva dodnes.

 

img

 

 

Spoločne s najznámejšou filmovou kritičkou Evou Zaoralovou urobili z festivalu prestížne podujatie, ktoré si z roka na rok získava stabilnejšie postavenie v rámci celého sveta.  Do Karlových Varov dotiahli skutočné svetové mená kinematografie ako  Leonardo di Caprio, Gregory Peck, Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Michael Douglas, Sharon Stone, Dany de Vito, Robert de Niro a tak by sme mohli pokračovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Speváčka skupiny Rednex Nika Karch si kostýmy na vystúpenia nešije, ale trhá a strihá

 

V roku 1988, kedy už bola na spadnutia zamatová revolúcia, Bartoška spoločne s kolegami Hanzlíkom, Kemrom, Brzobohatým a mnohými dalšími vytvárali pod taktovkou Františka Filipa jeden z najlepších kultových seriálov Cirkus Humberto. Deväťdesiate sú Bartoškovouu zlatou baňou, čo sa týka skvelých zaujímavých a divácky nesmierne úspešných postáv. Natočil slávne filmy STŮJ NEBO SE NETREFÍM (1998) alebo  JE TŘEBA ZABÍT SEKALA (1998). Za rolu pátera Flora v Sekalovi bol Bartoška po prvý raz nominovaný na Českého leva. V roku 1999 nasleduje vojnová  dráma VŠICHNI MOJI BLÍZCÍ a film získal Českého leva za najlepší film roku a sklenenú sošku si odniesol i Jiří Bartoška za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

 

Rakovinu ignoroval, zabralo

 

V roku 2015 prekonal rakovinu lymfatických uzlín a sám sa o chorobe vyjadril: „Myslím, že rakovina ako choroba sa preceňuje, zbytočne sa jej ľudia boja. Myslím, si, že ak ju budete dostatočne ignorovať, ona sa urazí a odíde.“

 

Nepatril k ľuďom, ktorí sa prehnane starajú o svoje zdravie, napokon predstaviť si ho bez cigarety je priam nemysliteľné. Dokonca sa hovorilo, že ju od úst odkladá, len keď si chce uchlipnúť z koňaku. Dnes však, po 59-tich rokoch fajčenia, dymovú clonu okolo seba nevytvára, vlani v decembri prešiel totiž na elektronické cigarety.

 

img

 

„Mám odfajčených takmer 60 rokov, už ako štrnásťročný som si cestou do školy kupoval cigarety, je čas na zmenu,“  prehlásil predvlani. Čo sa týka debát o prekonanej rakovine, hovorí, že vôbec nemá pocit, že ušiel hrobárovi z lopaty, nevstáva s tým, že by mal byť vďačný za každé nové ráno. Prišlo, odišlo a v jeho živote sa prakticky nič nezmenilo, žije a pracuje presne ako predtým. V čase, keď sa liečil, operáciu srdcovej chlopne absolvovala kolegyňa Iva Janžurová a dnes už nebohý Karel Gott tiež bojoval s rakovinou. Tam sme neodolali položiť mu otázku, ako prijíma informácie podobného druhu.  

 

„Normálne!  Sme starí! O kom inom by tieto informácie mali byť, než o nás - o starcoch? (Smiech).“ Krátko po doliečení  začal s nakrúcaním filmu Teorie tigra, kde si po 41 rokoch zahral s Eliškou Balzerovou.

 

 

Elegantný, šarmantný, bez afér...

 

Ako sme už spomínali, 46 rokov je šťastne ženatý, ale recepty na spokojné manželstvo si rozdávať netrúfa. Hovorí, že toto s manželkou nikdy neriešili. Možno je dobre, že majú aj odlišné povolania. V úspešnom filme Teorie tigra padla z úst hrdinu, ktorého si zahral Jiří Bartoška, veta, že žena si chce vziať za muža tigra, ale po svadbe z neho chce urobiť králika. Ako je to u Bartoškových, je doma herec tiger alebo králik?

 

img

 

„Ako sa to dá vydržať? Tolerancia a úcta k druhému. Krása sa pominie, podstatné je vážiť si jeden druhého, ctiť si jeho profesiu. Moja manželka je archeologička, ako ste spomenuli, ja herec, a stále sa máme o čom baviť.“

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies