Likvidácia požiaru budovy SAV sa skončila, objekt budú monitorovať celú noc

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 07:23 • 2 min
Likvidácia požiaru budovy SAV sa skončila, objekt budú monitorovať celú noc

Likvidácia požiaru budovy SAV sa skončila, objekt budú monitorovať celú noc

slovakia

left justify in out

img

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) skončili dnes podvečer s likvidáciou požiaru v areáli Slovenskej akadémie vied (SAV) v budove Virologického ústavu a až na jednu posádku sa vrátili na základne. Pre TASR to uviedol Jozef Voľanský z Prezídia HaZZ s tým, že požiarnici budú budovu monitorovať celú noc.
      "Objekt bol odovzdaný Policajnému zboru, ktorý to tam zapečatil. Ráno na ôsmu majú prísť experti a začne sa s vyšetrovaním príčiny požiaru," vysvetlil Voľanský. Podľa jeho slov tesne pred pol šiestou večer prišiel správca budovy a elektrikári, ktorí zapojili prívod elektrického prúdu do centrálneho rozvádzača. "Napojili prvé a piate poschodie, aby zabezpečili klimatizáciu pre zvieratá a zapnutie mraziacich boxov so vzorkami," informoval.
      Celkovo bolo na zásah nasadených 15 kusov techniky a 45 príslušníkov HaZZ. "Nikto sa nezranil. Mali sme tam zriadené stredisko so záchranármi, ktorí monitorovali všetkých príslušníkov vychádzajúcich z objektu. Robili im monitoring základných funkcií, ako je tep a teplota," dodal Voľanský.
      V areáli Slovenskej akadémie vied na bratislavskej Patrónke dnes predpoludním vypukol požiar v šesťposchodovej budove Virologického ústavu, kde sídli aj Neuroimunologický ústav. Oheň zasiahol dve poschodia a ďalšie tri boli zadymené. Na likvidácii požiaru sa podieľali príslušníci HaZZ z Bratislavy, Pezinka a Malaciek.
      Ako príčina požiaru sa spomínal výbuch acetylénovej fľaše. Veliteľ zásahu Dušan Timko však popoludní vyhlásil, že o tom nevie. "Pokiaľ sú nejaké okná rozbité, tak k tomu došlo buď našimi jednotkami, aby sme vykonali vetranie, alebo v dôsledku požiaru," podotkol s tým, že príslušníkom HaZZ sa podarilo zabrániť akýmkoľvek výbuchom.
      Prieskum potvrdil, že vo vnútri sa nevyskytujú žiadne nebezpečné vírusy, ku ktorých úniku by mohlo v dôsledku tejto situácie dôjsť. "Ten biologický materiál nie je nebezpečného charakteru," konštatoval Timko a vyzdvihol, že príslušníkom HaZZ sa podarilo zachrániť softvérovú jednotku s údajmi, ktoré majú údajne nevyčísliteľnú hodnotu.
      Príčiny požiaru začala skúmať aj polícia. Petra Hrášková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave informovala, že vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies