Kto nahradí Putina? Vieme odpoveď!

NETKY.SK • 26 Jún 2022, 09:41 • 2 min
Kto nahradí Putina? Vieme odpoveď!

Ruský prezident Vladimír Putin si v roku 2020 v referende nechal zmeniť ústavu, ktorá mu umožňuje kandidovať znova v roku 2024, kedy mu mal vypršať mandát. Má teda možnosť uchádzať sa o ďalšie dve volebné obdobia, pri moci by tak mohol byť do roku 2036. Ale problémy na Ukrajine, na ktorú Rusko pod jeho rozkazom zaútočilo, možno povedú k tomu, že sa Putin na čele vlády neudrží. Jeho exporadca v programe Blesk Správ Epicentrum spomenul, že elity už majú favorita!

slovakia

left justify in out

 

„Rozhodne nie je vylúčené, že v roku 2024, keď mu skončí mandát, bude musieť vybrať svojho nástupcu, ak bude chápať, že znovuzvolenie pre neho môže byť vážnym problémom z dvoch dôvodov. Z dôvodu nespokojnosti a nevôle verejnosti,“ vyhlásil v Epicentre niekdajší autor Putinových prejavov Abbas Galljamov.

 

„A za druhé ruské elity, ktoré sú s ním tiež, ako som povedal, nespokojné a pripravujú sa na štrajk. Ani to nemôže vylúčiť. Takže by ho to mohlo priviesť na cestu k rozhodnutiu vybrať si následníka,“ vysvetlil politický analytik.

 

img


Galljamov tiež vymenoval podmienky, ktoré by mal Putinov vybraný nástupca spĺňať, a to „Po prvé by mal byť lojálny Putinovi a po druhé by nemal mať obrovské antipatie spoločnosti. Myslím tým, že by nemal byť príliš neobľúbený. Mal by byť pre širokú verejnosť relatívne prijateľný, prijateľnejší, než sám Putin,“ nadviazal s tým, že by mohlo z Putinovej strany ísť o podobný ťah ako v 2008, keď si „prehodil“ rolu s Dmitrijom Medvedevom, ten sa stal prezidentom a Putin premiérom. A po voľbách sa Putin vrátil do prezidentského kresla a Medvedev do premiérskeho.

 

img


„Putin by sa teda mohol pokúsiť urobiť niečo také znova. Tentoraz by sa ale nevrátil späť. Tentoraz len preto, aby nástupca zvládol stabilizovať systém a udržať ho pod kontrolou, aby sa systém nezrútil a nepochoval ho pod troskami,“ objasnil Galljamov. A kto by podľa neho týmto Putinovým vyvoleným mohol byť? „Takých ľudí je veľa, napríklad súčasný premiér, starosta Moskvy a niekoľko ďalších ľudí z jeho vlastných radov, ktorým všeobecne dôveruje.“

 

Konkrétne Galljamov spomenul dve osoby: súčasného ministerského predsedu Michaila Mišustina a moskovského starostu Sergeja Sobjanina. Mišustin sa premiérskeho postu ujal v roku 2020 po Medvedevovej rezignácii, na funkciu ho navrhol práve Putin. Mišustin dovtedy šéfoval ústrednej daňovej správe a v zahraničí bol takmer neznámy, podľa politológov navyše nikdy neprejavoval politické ambície.

 

img


Na prvý pohľad sa tak o Mišustinovej vernosti Putinovi nedá pochybovať, jeho otec navyše pôsobil v KGB v čase, keď tam bol aj Putin. V 90. rokoch premiér nahromadil obrovské imanie, veľmi majetnú má aj sestru a manželku, ktorá je oficiálne „nezamestnaná“, na čo upozornil väznený opozičník Alexej Navaľnyj. Podľa niekoľkých zdrojov však súčasný premiér nesúhlasí s inváziou na Ukrajinu, uviedol to napríklad životopisec ruského diktátora profesor Mark Galeotti. Ten sa dokonca domnieva, že Mišustin by prípadne bol „zodpovedným dočasným vodcom“.
 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies