Našli pozostatky najväčšieho mäsožravého dinosaura Európy. Ako vyzeral?

NETKY.SK • 10 Jún 2022, 08:56 • 2 min
Našli pozostatky najväčšieho mäsožravého dinosaura Európy. Ako vyzeral?

LONDÝN - Paleontológovia z univerzity v anglickom meste Southampton určili, že pozostatky patria predátorovi, ktorý žil koncom spodnej kriedy pred približne 125 miliónmi rokov a dosahoval dĺžku viac ako desať metrov.

slovakia

left justify in out

Vedci objavili na britskom ostrove Wight pozostatky jedného z najväčších suchozemských mäsožravých dinosaurov, aké sa kedy našli na európskom kontinente. Išlo o dvojnohého jaštera z čeľade Spinosauridae s tlamou podobnou súčasnému krokodílovi, píše BBC.

 

img

White Rock spinosaurid

 

Živočícha bádatelia nazvali predbežne White Rock spinosaurid, podľa bieleho geologického podložia, kde sa našli jeho fosilizované pozostatky.

 

Spinosauridy sú vôbec prvé dinosaury, u ktorých je vedecky dokázané, že vedeli aj plávať. Potravu si teda mohli loviť vo vode i na súši.

 

Doktorand Chris Barker, ktorý bol na čele výskumnej štúdie, hovorí, že to bolo obrovské zviera. Jeho pozostatky vrátane panvy a chvostových stavcov našli na juhozápadnom pobreží ostrova Wight, ktorý sa nachádza pri južnom pobreží Anglicka.

 

img

 

Barker na základe rozmerov veľjaštera usúdil, že ide o jedného z najväčších druhov mäsožravých dinosaurov, akých v Európe doposiaľ objavili.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Americká turistka poškodila slávnu pamiatku. Dostala pokutu 25-tisíc eur

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies