Legislatíva ani monitoring potravín nezaručujú bezpečnosť potravín

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 08:56 • 2 min
Legislatíva ani monitoring potravín nezaručujú bezpečnosť potravín

Legislatíva ani monitoring potravín nezaručujú bezpečnosť potravín

slovakia

left justify in out

Legislatíva ani monitoring potravín v krajinách EÚ respektíve SR podľa predsedu občianskeho združenia (OZ) CEPTA - Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy Daniela Lešinského nezabezpečujú deklarovanú bezpečnosť potravín pre spotrebiteľov. CEPTA poukazuje na tento fakt už niekoľko rokov, zatiaľ bez náznaku snahy o zmenu zo strany kompetentných inštitúcií na Slovensku.
      Dokazuje to podľa neho aj fakt, že napríklad vzorky hrozna dovážaného z Maroka, ktoré OZ odobralo v rôznych obchodných reťazcoch na Slovensku 16. júna 2010, obsahovalo 4-násobok povolených limitov rezíduí pesticídov (MRL) nebezpečného fungicídu procymidone.
      Jedným z dôvodov, prečo nie sú slovenské potraviny bezpečné, je podľa neho fakt, že monitoring pesticídov sa v súčasnosti vyhodnocuje na základe tzv. MRL limitov (maximálny limit pre rezíduá pesticídov), ktoré nezohľadňujú toxicitu voči ľudskému organizmu a sú odvodené od správnej poľnohospodárskej praxe.
      Druhým dôvodom je, že limity MRL nezohľadňujú kombinačný efekt pri výskyte dvoch a viacerých rezíduí pesticídov ani citlivé skupiny spotrebiteľov (napríklad deti a tehotné ženy).
      Tretím dôvodom je skutočnosť, že adresné výsledky monitoringov sú pre bežného spotrebiteľa neprístupné, všeobecne zhodnotenie monitoringu sa publikuje s minimálne ročným oneskorením.
      Občianske združenie CEPTA je koordinačnou organizáciou národnej platformy mimovládnych organizácií pre trvaloudržateľné poľnohospodárstvo, lesníctvo a rozvoj vidieka Agro-eko fórum od roku 2004.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies