Do Kyjeva nepôjdem, pretože tam zjavne nie som vítaný, uviedol Steinmeier

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 18:40 • 2 min
Do Kyjeva nepôjdem, pretože tam zjavne nie som vítaný, uviedol Steinmeier

VARŠAVA – Plánovaná cesta nemeckého spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera do Kyjeva sa neodohrá, pretože tam „zjavne nie je vítaný“. Nemecký prezident počas návštevy Varšavy povedal, že plánoval cestovať na Ukrajinu spolu s ďalšími lídrami EÚ, avšak Kyjev naznačil, že o jeho prítomnosť v krajine nie je záujem. TASR informácie prevzala od agentúr AP, AFP a DPA.

slovakia

left justify in out

img

 

„Bol som pripravený to urobiť, avšak zjavne v Kyjeve to nechceli,“ povedal Steinmeier novinárom po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Práve Duda podľa Steinmeiera navrhol, aby spoločne s hlavami pobaltských štátov (Estónska, Litvy a Lotyšska) odcestoval do ukrajinského hlavného mesta. Malo ísť o symbol „európskej solidarity s Ukrajinou“.

 

img

 

Utorkové vyjadrenie prezidenta Steinmeiera prišlo po tom, ako nemecký bulvárny denník Bild citoval nemenovaného ukrajinského diplomata, ktorý povedal, že Steinmeier momentálne v Kyjeve nie je vítaný, pretože mal v minulosti blízke vzťahy s Ruskom.

 

Agentúra AFP v tejto súvislosti uviedla, že nemecký prezident čelí čoraz väčšej kritike za svoju „roky trvajúcu politiku zmierňovania tlaku voči Moskve“. Frank-Walter Steinmeier bol ministrom zahraničných vecí Nemecka v dvoch kabinetoch kancelárky Angely Merkelovej. Ešte predtým bol šéfom kabinetu vtedajšieho kancelára Gerharda Schrödera. V tom čase Nemecko budovalo dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a Berlín „pestoval úzke energetické väzby“ s Moskvou, uviedla agentúra AP. Spolkový prezident už minulý týždeň priznal, že v čase, keď bol šéfom nemeckej diplomacie, urobil chybu, keď mal voči Rusku mierny postoj.

 

Možno vás zaujme: Podpora Ukrajiny musí byť našou hlavnou prioritou, uviedol Korčok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies