Arménsko a Azerbajdžan sa pripravujú na začatie mierových rokovaní

NETKY.SK • 7 Apríl 2022, 15:00 • 2 min
Arménsko a Azerbajdžan sa pripravujú na začatie mierových rokovaní

JEREVAN - Arménsko a Azerbajdžan sa pripravujú na mierové rokovania. Oznámilo to vo štvrtok arménske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev nariadili v stredu v Bruseli počas mimoriadnych rokovaní, ktoré sprostredkoval predseda Európskej rady Charles Michel, svojim ministerstvám zahraničných vecí, aby začali s prípravami mierových rokovaní medzi oboma krajinami.

 

„Na stretnutí bola dosiahnutá dohoda... o vytvorení bilaterálnej komisie, ktorá sa bude zaoberať vymedzením arménsko-azerbajdžanských hraníc a bude mať na starosti zaistenie bezpečnosti a stability v regióne," uviedol arménsky rezort diplomacie.

 

img

 

Michel vo vyhlásení vyzdvihol, že lídri Arménska a Azerbajdžanu na stretnutí vyjadrili túžbu o rýchle uzavretie mierovej dohody.

 

„Dohodli sa, že nariadia ministerstvám zahraničných vecí, aby začali pracovať na príprave budúcej mierovej dohody, ktorá sa bude venovať všetkým potrebným otázkam," uviedol Michel.

 

Rokovanie Pašinjana s Alijevom sa konalo po tom, ako prišlo na území spornej oblasti Náhorného Karabachu k opätovnej eskalácii napätia. Azerbajdžanské sily totiž 25. marca ovládli dedinu Faruch v medzinárodne neuznanej Náhornokarabašskej republike, ktorá bola v roku 2020 dejiskom vojnového konfliktu medzi Jerevanom a Baku. Boje boli vtedy ukončené podpisom trojstrannej zmluvy medzi Arménskom, Azerbajdžanom a Ruskom, ktoré sa zaviazalo dohliadať na dodržiavanie prímeria.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies