Rusko žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o biologických aktivitách USA na Ukrajine

NETKY.SK • 14 Marec 2022, 12:01 • 2 min
Rusko žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o biologických aktivitách USA na Ukrajine

OSN – Rusko požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN s cieľom prediskutovať americké vojensko-biologické aktivity na Ukrajine. Oznámil to prvý zástupca predstaviteľa Ruskej federácie pri OSN Dmitrij Polyansky.

slovakia

left justify in out

„Ruská misia požiadala o zasadnutie Bezpečnostnej rady s cieľom prediskutovať vojensko-biologické aktivity USA na území Ukrajiny,“ uviedol Polyansky.

 

img

 

Ministerstvo obrany Ruskej federácie predtým usporiadalo prezentáciu, ktorá ukázala, že USA minuli viac ako 200 miliónov dolárov na prevádzkovanie biologických laboratórií na Ukrajine, ktoré boli súčasťou amerického vojenského biologického programu.

 

„Ruská federácia v súvislosti s faktami o vojenských biologických aktivitách USA na Ukrajine nevylučuje spustenie konzultačného mechanizmu v rámci Dohovoru o zákaze biologických a toxínových zbraní (BTWC),“ uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Mária Zacharová.

 

Prečítajte si tiež: Rusi odrezali Ukrajinu od námorného obchodu so zahraničím

 

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian v komentári k informáciám o biologických laboratóriách na Ukrajine, financovaných USA, vyzval Washington: „Opätovne vyzývame americkú stranu, aby plne objasnila svoje biologické militarizačné aktivity doma aj v zahraničí,“ uviedol diplomat.

 

Zhao Lijian zdôraznil, že vojenská biologická aktivita USA na Ukrajine je len „špičkou ľadovca“.

 

„Ministerstvo obrany USA kontroluje 336 biologických laboratórií v 30 krajinách pod zámienkou spolupráce na znižovaní rizík biologickej bezpečnosti a posilňovaní globálneho verejného zdravia. Počuli ste dobre, 336,“ povedal.

 

img

 

Diplomat poznamenal, že Spojené štáty už dve desaťročia jednostranne odmietajú kontrolovať svoje biologické zariadenia doma aj v zahraničí. „Aké ciele USA skutočne sledujú?“ spýtal sa diplomat.

 

Zástupkyňa ministra zahraničných vecí USA Viktória Nulandová priznala, že americké biologické laboratória sa nachádzajú na Ukrajine. Napriek tomu hovorca ministerstva zahraničia Ned Price uviedol, že účasť USA na práci biolaboratórií na Ukrajine neprekročila príležitostnú bezpečnostnú pomoc.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA - Ruská raketa zasiahla bytový dom v Kyjeve



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies