Slovensko prichádza na summit s návrhmi pre európsku perspektívu Ukrajiny

NETKY.SK • 10 Marec 2022, 12:22 • 2 min
Slovensko prichádza na summit s návrhmi pre európsku perspektívu Ukrajiny

VERSAILLES - Slovenská republika na neformálnom summite EÚ vo francúzskom Versailles navrhne, aby bol Ukrajine poskytnutý prístup k európskym inštitúciám po vzore Nórska alebo Švajčiarska. Pred summitom to vo štvrtok povedal predseda slovenskej vlády Eduard Heger.

slovakia

left justify in out

Slovenská delegácia prichádza do Versailles s konkrétnymi návrhmi pre európsku perspektívu Ukrajiny, zdôraznil Heger s tým, že medzi ne patrí aj ekonomická pomoc na obnovu krajiny po skončení vojny, ktorú 24. februára rozpútala Moskva.

 

img

 

Ukrajine by mal byť podľa Hegera poskytnutý prístup k Rade EÚ na všetkých úrovniach, avšak bez hlasovacieho práva – na úrovni ministrov, výboru COREPER aj v odborných pracovných skupinách. Kyjev by mal navyše mať prístup ku všetkým európskym agentúram a programom a ukrajinský prezident by mal byť pravidelné pozývaný na stretnutie Európskej rady ako hosť, uvádza sa v pláne slovenskej vlády.

 

Ďalšia dôležitá téma summitu bude bezpečnosť a energetika, dodal Heger.

 

„Slovensko presadzuje výrazne posilnenie východného krídla (NATO). Je však zároveň potrebné nastaviť novú architektúru obrany Európy ako kontinentu," vysvetlil Heger. V oblasti energeticky Bratislava podporuje "čo najskoršie odpojenie sa od ruských zdrojov", dodal predseda vlády.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies