Za bombové útoky v Ahmadábáde odsúdili až 38 ľudí na trest smrti

NETKY.SK • 18 Február 2022, 09:40 • 2 min
Za bombové útoky v Ahmadábáde odsúdili až 38 ľudí na trest smrti

AHMADÁBÁD - Indický súd udelil v piatok tresty smrti 38 osobám zodpovedným za bombové útoky, ktoré sa v roku 2008 odohrali v meste Ahmadábád a vyžiadali si 56 mŕtvych a vyše 200 zranených.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s útokmi v Ahmadábáde bolo 8. februára usvedčených z vraždy a zločinného sprisahania celkovo 49 obžalovaných. Pôvodne bolo obvinených takmer 80 ľudí, ale 28 z nich napokon oslobodili. "Osobitný sudca... udelil trest smrti 38 zo 49 odsúdených," uviedol prokurátor Amit Patél. Dodal, že zvyšných 11 osôb dostalo doživotný trest odňatia slobody.

 

img

 

K zodpovednosti za sériu útokov, pri ktorých páchatelia odpálili nálože na trhoch, v autobusoch či na iných verejných miestach v Ahmadábáde, sa prihlásila islamistická teroristická organizácia Indickí mudžahedíni. Podľa nej šlo o odvetu za náboženské nepokoje v danom regióne z roku 2002, ktoré si vyžiadali tisíce mŕtvych.

 

Súdny proces trval takmer desať rokov, počas ktorých bolo predvolaných viac ako 1100 svedkov. Proces sprevádzali rôzne prieťahy a opakované odklady.

 

Ahmadábád bol v roku 2002 centrom krvavých náboženských nepokojov – najmenej 1000 ľudí, prevažne moslimov, bolo zastrelených či upálených. Násilie podnietil požiar vlaku, pri ktorom zahynulo 59 hinduistov. Z podpálenia vlaku najskôr obvinili moslimov, neskôr nešťastie označili za nehodu.

 

Prečítajte si: Hračkárska zbraň vyvolala veľký poplach! Evakuovali celú školu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies