VIDEO: Strážnik poškodil vzácny obraz v Jeľcinovom centre. Vraj ho nahovorili tínedžeri

NETKY.SK • 11 Február 2022, 17:58 • 2 min
VIDEO: Strážnik poškodil vzácny obraz v Jeľcinovom centre. Vraj ho nahovorili tínedžeri

MOSKVA - Bývalého ochrankára centra venovaného životu a práci ruského prezidenta Borisa Jeľcina v Jekaterinburgu stíhajú za poškodenie obrazu žiačky avantgardného maliara Kazimira Maleviča. Obraz Anny Leporskej, nazvaný Tri postavy, má hodnotu 75 miliónov rubľov (približne 868 171 eur) a ochrankár dvom z trojice vyobrazených postáv dokreslil guľôčkovým perom oči.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europa 1 (E1) vysvetlil, že konal na podnet tínedžerov, ktorí ho na to počas svojej návštevy v centre nahovorili. Presviedčali ho pritom, že obraz namaľovali oni sami.

 

 

Dodal, že ani jemu sa vystavené obrazy nepáčili a že exponáty považoval za výstavu detských kresieb. Vasiliev pre E1 uviedol, že bojoval vo vojnových konfliktoch v Afganistane a Čečensku, pričom v dôsledku bojov na Kaukaze sa stal zdravotne znevýhodnenou osobou – zranenia ovplyvnili aj jeho duševné a emocionálne zdravie.

 

V uplynulých rokoch pracoval ako ochrankár v banke, no po zatvorení pobočky mu našli prácu v Jeľcinovom centre. Obraz poškodil hneď v prvý pracovný deň. 

 

Prečítajte si tiež: Českí egyptológovia objavili unikátny nález!

 

Po tom, ako návštevníci výstaviska ešte začiatkom decembra upozornili na poškodenie obrazu, vrátili dielo namaľované v prvej polovici 20. storočia do Tretiakovskej galérie v Moskve. Tamojšia komisia reštaurátorov odhadla vzniknutú škodu na 250 000 rubľov (2 893 eur).

 

img

 

Ministerstvo vnútra pôvodne odmietlo konať vo veci poškodenia obrazu, ale 3. februára polícia začala trestné stíhanie pre vandalizmus. Následne výkonný riaditeľ Jeľcinovho centra Alexandr Drozdov informoval, že obraz poškodila ochranka centra, o čom svedčí aj záznam z bezpečnostných kamier. Skupinu tínedžerov, o ktorých bývalý strážnik hovorí, však kamery nezachytili.

 

Možno vás zaujme: Austrálčania našli loď kapitána Cooka. Američanom sa to nepozdáva

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies