Poľský vojak uviedol, že na rozkaz velenia strieľal na migrantov

NETKY.SK • 11 Február 2022, 13:27 • 2 min
Poľský vojak uviedol, že na rozkaz velenia strieľal na migrantov

MINSK – Emil Čečko, poľský vojak, ktorý utiekol do Bieloruska a požiadal o azyl v republike, uviedol, že od 9. do 18. júna 2021 sa na príkaz poľskej pohraničnej stráže denne podieľal na popravách skupín migrantov v počte asi 20 osôb na poľsko-bieloruskej hranici.

slovakia

left justify in out

Čečko koncom januára povedal, že sa obrátil na Haagsky tribunál po udalostiach na bielorusko-poľských hraniciach súvisiacich s migračnou krízou. Predtým organizácia Systémové ľudské práva, ktorá zastupuje záujmy Čečka v Bielorusku, informovala, že pripravili vyhlásenie a zaslali ho prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu v Haagu so žiadosťou o začatie trestného konania podľa článku „O genocíde a zločinoch proti ľudskosti“ voči utečencom zo strany Poľska a Litvy. Centrum pre ľudské práva pripravilo list spolu s Čečkom ako svedkom.

 

img

 

„Počas desiatich dní mojej účasti na popravách mohlo byť zabitých 200 až 700 ľudí, povedal Čečko. Prvú popravu s jeho účasťou podľa neho spáchali 9. júna minulého roku.

 

„S kolegom sme dostali príkaz strieľať do dvoch skupín ľudí,“ povedal Čečko. Mŕtvoly podľa neho zhodili do špeciálne pripravených jám. „Raz som sa pokúsil porozprávať s kolegami vo vojenskej jednotke. Počas nášho rozhovoru kolega tvrdil, že do jednej takejto jamy sa mohlo zmestiť až 72 ľudí,“ dodal.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajina sa v plnom prúde pripravuje na vojnu na Donbase

 

Výbor pre štátnu hranicu Bieloruska predtým informoval, že tohto poľského vojaka, narodeného v roku 1996, zadržali 16. decembra v pohraničnom pásme. Pohraničná stráž uviedla, že zadržaný požiadal o politický azyl v Bielorusku „v súvislosti s nesúhlasom s pokračujúcou politikou Poľska v súvislosti s migračnou krízou a praxou neľudského zaobchádzania a utečencami“.

 

img

 

Čečko v bieloruskej televízii obvinil poľské bezpečnostné sily zo systematického zabíjania migrantov, ako aj dvoch dobrovoľníkov. Povedal, že na príkaz velenia musel strieľať na migrantov aj on.

 

Ministerstvo vnútra Bieloruska informovalo, že prijalo Čečkovu žiadosť o udelenie štatútu utečenca. V Poľsku Čečka obvinili podľa článku o dezercii, za ktorý môže dostať až desať rokov väzenia, zaradili ho na zoznam hľadaných osôb.

 

Vyšetrovací výbor Bieloruska uviedol, že poľský vojak Čečko, ktorý utiekol do Bieloruska a požiadal o politický azyl, vie o vražde viac ako 240 migrantov na hraniciach v Poľsku.  

 

Možno vás zaujme: Emmanuel Macron rokoval s ukrajinským prezidentom. Našli spoločnú reč

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies