Falošný banán nakŕmi milióny ľudí. Neprekáža mu ani globálne otepľovanie

NETKY.SK • 1 Február 2022, 12:52 • 2 min
Falošný banán nakŕmi milióny ľudí. Neprekáža mu ani globálne otepľovanie

BRATISLAVA - Vedci označili rastlinu z Etiópie za novú superpotravinu a záchrancu života na Zemi, ktorá čelí otepľovaniu.

slovakia

left justify in out

Ide o takzvaný falošný banán (Ensete ventricosum), ktorý je známy aj ako habešský banán, práve preto, lebo je podobný bežným banánom. Ponúka však viacero možností. Podľa novej štúdie dokáže nakŕmiť vyše 100 miliónov ľudí.

 

img
 

Zaujímavé je, že rastlina je len málo známa mimo Etiópie, kde z nej vyrábajú napríklad kašu alebo chlieb. Jej konzumácia je rozšírená len v jednej oblasti krajiny. Aj tak je od nej závislých približne 20 miliónov ľudí, pre ktorých predstavuje základ stravy.

 

Prečítajte si tiež: Máte radi kávu? Čaká vás zmena!

 

Jej podobné odrody rastú aj v južnejších častiach Afriky, čo podľa odborníkov znamená, že ju ľudia môžu pestovať na kontinente v oveľa väčšom množstve. „Táto rastlina môže mať naozaj veľmi dôležitú úlohu v spojitosti s potravinovou bezpečnosťou a udržateľným vývojom,“ povedal Wendawek Abebe z Univerzity v etiópskom meste Hawassa.

 

Samotné plody nie sú jedlé, no využitie vidia v škrobovitých stonkách a koreňoch, ktoré je možné fermentovať a vyrábať z nich napríklad spomínaný chlieb a ďalšie pokrmy.

 

img
 

Vedci pomocou výskumov v poľnohospodárstve a modelov predpokladajú oveľa väčšie rozšírenie rastliny v nasledujúcich štyroch desaťročiach. Ako zdroj potravy by mohla slúžiť aj v iných afrických krajinách, ako napríklad v Keni, Ugande alebo v Rwande.

 

Výskumník James Borrell z britskej Kráľovskej botanickej záhrady Kew uviedol, že sadenie rastliny pre prípadné horšie časy môže výrazne zvýšiť potravinovú bezpečnosť. „Má niekoľko naozaj nezvyčajných vlastností, vďaka ktorým je ako plodina vskutku jedinečná. Môžete ju zasadiť aj pokosiť hocikedy. Je to trvalka, preto si vyslúžila označenie strom proti hladu,“ povedal.

 

img

 

Odborníci vo všeobecnosti predpokladajú, že klimatická zmena zásadne ovplyvní distribúciu plodín v celej Afrike, ale aj mimo nej. Vzhľadom na to, že svet sa spolieha v podstate na niekoľko základných plodín, odborníci hľadajú nové možnosti, ktoré by zabezpečili stravu pre ľudstvo.

 

Takmer polovica kalórií, ktoré prijímame, pochádza z troch druhov – ryže, pšenice a z kukurice. Preto je podľa nich potrebné pátrať po ďalších udržateľných zdrojoch. 

 

Možno vás zaujme: Vyriešia elektrické autá klimatický problém?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies