Počas pápežovej omše v Šaštíne zneškodnili dron! Čo sa stalo?

NETKY.SK • 14 December 2021, 14:11 • 2 min
Počas pápežovej omše v Šaštíne zneškodnili dron! Čo sa stalo?

BRATISLAVA - Doteraz utajovanú informáciu, týkajúcu sa septembrovej návštevy pápeža Františka na Slovensku, potvrdilo aj Ministerstvo vnútra (MV) SR. Prípad však nevyhodnotili ako bezpečnostnú hrozbu.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedol tlačový odbor MV SR. "Z takticko-bezpečnostného hľadiska nie je možné uvádzať detaily," dodal rezort. O znefunkčnení bezpilotného lietadla pomocou technológie izraelskej protidronovej spoločnosti informoval denník The Jerusalem PostK veľmi citlivému incidentu, ktorý riešila spoločnosť D-Fend, došlo 15. septembra, ale dosiaľ platilo informačné embargo, poznamenal denník.

 

img

 

Počas incidentu bolo prítomných na podujatí približne 60 000 veriacich, 90 biskupov a 500 kňazov. Spoločnosť D-Fend uviedla, že spolupracovala so slovenským ministerstvom vnútra na ochrane pápeža, jeho sprievodu a prítomných pred hrozbou nežiaducich dronov počas viacerých podujatí na Slovensku od 12. do 15. septembra, ktoré vyvrcholili omšou pod holým nebom v Šaštíne.

 

Prečítajte si tiež: Pápež vyzdvihol prácu novinárov, ktorí odhaľujú sexuálne zneužívanie

 

Spoločnosť spresnila, že zariadenie EnforceAir, ktoré vyvinula, nasadili so svojou prízemnou taktickou súpravou, aby poskytovalo 360-stupňové pokrytie. V oblasti sa vyskytlo niekoľko bezpečnostných výziev súvisiacich s dronmi vrátane mnohých antén a komunikačných systémov s vysokofrekvenčným rušením. Spoločnosť ďalej uviedla, že v blízkosti podujatia bolo niekoľko dronov, ale miestna polícia ich okamžite identifikovala ako autorizované a "priateľské".

 

img

 

Technológia EnforceAir rozpoznáva a povoľuje autorizovaným dronom operovať vo vzdušnom priestore a zameriava svoje obranné schopnosti na znefunkčnenie nežiaducich dronov, poznamenal The Jerusalem Post s tým, že EnforceAir detegoval počas omše dovtedy nevídaný dron typu "urob si sám".

 

Spočiatku, keď sa polícia rozhodla zmierniť potenciálnu hrozbu, zvažovala riešenie na báze rušičky. Rýchlo však zmenila svoj prístup a uvedomila si, že takéto rušičky by mohli potenciálne narušiť komunikačné systémy fungujúce v oblasti. Bola znepokojená aj prípadným zastavením mediálnych prenosov z pápežovho prejavu počas omše, ako aj narušením bezpečnostných staníc, čo by mohlo vytvoriť samostatné bezpečnostné riziko. "EnforceAir odrazil nežiaduci dron a poslal ho späť do pôvodnej vzletovej pozície, ďaleko od veľkého davu," uviedla spoločnosť D-Fend.

 

img

 

"Ochrana takéhoto významného podujatia je nanajvýš dôležitá, preto sme chceli využiť protidronovú technológiu, ktorá sa najlepšie hodí na preľudnené podujatia a citlivé situácie," povedal zástupca úradu zodpovedného za ochranu pápeža počas jeho pobytu na Slovensku. Dodal, že inovatívne riešenie EnforceAir prevzalo kontrolu nad nežiaducim dronom, ktorý ohrozoval potenciálnu bezpečnosť pápeža, davu a VIP návštevníkov, a to rýchlo a jednoducho.

 

Možno vás zaujme: Google prezradil, čo vyhľadávali Slováci v roku 2021!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies