F1: Šialené preteky v Saudskej Arábii vyhral Hamilton, o majstrovi sveta sa rozhodne v Abú Zabí

NETKY.SK • 6 December 2021, 11:31 • 2 min
F1: Šialené preteky v Saudskej Arábii vyhral Hamilton, o majstrovi sveta sa rozhodne v Abú Zabí

JEDDAH – Najlepšia sezóny v 71 ročnej histórii F1-tky vyvrcholí už o týždeň v Abú Zabí. Fantastické preteky na novom mestskom okruhu v Jeddahu vyhral Lewis Hamilton a bodovo sa dotiahol na Maxa Verstappena. Do posledných pretekov sezóny budú obaja ašpiranti na titul vstupovať s rovnakým počtom bodov, ale viac víťazstiev má na konte Max Verstapppen!

slovakia

left justify in out

Mala to byť dominancia Mercedesu

Mercedes v posledných pretekoch jasne dominuje a na jednej z najrýchlejších tratí sa očakávalo, že tomu nebude inak. No už v kvalifikácii sme mohli byť svedkami poriadnej šou,  jazdci Mercedesu sa trápili so zahriatím pneumatík a vyzeralo to tak, že pole position si vyjazdí Max Verstappen

 

Verstappenov posledný pokus vyzeral až do poslednej zákruty priam fantasticky, dva najrýchlejšie sektory a Holanďan si išiel jasne po1. priečku. Lenže nezvládol nájazd do poslednej zákruty, kde prebrzdil svoju ľavú prednú pneumatiku a jemne sa obtrel o bariéru, čo nakoniec znamenalo pole position pre Lewisa Hamiltona. Verstappen sa kvalifikoval až na 3. mieste, ale ukázal veľmi dobrú rýchlosť svojho monopostu.

 

 

Prekvapivo pokojný štart až do havárie Micka Schumachera

Očakával sa hektický štart, no prekvapivo sa nikomu nič nestalo a Hamilton si suverénne podržal 1. pozíciu a spoločne s Bottasom kontrolovali preteky. Všetko sa zmenilo haváriou Micka Schumachera, ktorá vyvolala červenú vlajku a zastavenie pretekov. 

 

Počas safety caru oba Mercedesy zamierili do boxov a Verstappen sa rozhodol ostať na trati, neskôr nasledovala červená vlajka a Verstappen sa týmto dostal na prvé miesto a mal možnosť počas červenej vlajky vymeniť svoje pneumatiky.

 

Druhý štart pretekov priniesol presne to, čo sme chceli, Hamilton mal lepší štart a okamžite sa dostal pred Verstappena. Ten mu to v nájazde to prvej zákruty tvrdo vrátil a Hamilton sa nakoniec prepadol až na 3. miesto, s čím nebol Mercedes vôbec spokojný. Medzitým havaroval Verstappenov kolega Peréz a táto nehoda vyvolala druhú červenú vlajku a ďalší reštart. 

 

 

Pred tretím štartom dostal Max oznámenie, že sa prepadne až na 3. miesto za Lewisa Hamiltona kvôli svojmu nelegálnemu počínaniu počas druhého štartu. To vyvalo poriadnu nervozitu a tretí štart bol ešte o niečo nervóznejší ako ten druhý. Verstappen z 3. miesta odštartoval fantasticky a natvrdo do pustil do prvej zákruty, po ktorej sa dostal na 1. miesto a znova do čela pretekov. 

 

 

Lenže Hamilton mal lepšie pneumatiky a začal stíhať Verstappena. Hamiltonova rýchlosť na rovinkách s novým motorom je neskutočná a jeho útok na Maxa bol len otázkou času. V 37. kole to prišlo a Hamilton to skúsil na Verstappena, ten sa už klasicky veľmi tvrdo bránil a udržal si svoju pozíciu. Lenže, jeho obrana opäť nebola úplne férová a Max musel prenechať Hamiltonovi svoju pozíciu. Pritom ako Max púsťal pred seba Hamiltona, stal sa najkurióznejší moment tetjo sezóny. Hamilton nevedel o tom, že Max mu necháva pozíciu a narazil do zadnej časti monopostu Verstappena

 

Hamilton nechápal, čo sa deje a myslel si, že Max ho "break testol", čo nám pripomenulo moment Lewisa Hamiltona Sebastiana Vettela z VC Baku 2017. Keď Vettel rovnakým spôsobom ťukol do Hamiltona. Ďalšie kolo Verstappen prenechal pozíciu Hamiltonovi, ale okamžite nato ho predbehol v nájazde do poslednej zákruty. 

 

 

Dráma sa konečne skončila, keď Verstappen na tretíkrát pustil pred seba Hamiltona a dostal taktiež 5-sekundový trest. Hamilton tak nakoniec vyhral tieto najnapínavejšie preteky sezóny a bodovo vyrovnal Maxa Verstappena. Obidvaja jazdci majú rovnaký počet bodov a rozhodne sa priamo na trati o týžden v Abú Zabí. Tretie miesto obsadil Valtteri Bottas, ktorý sa na cieľovej rovinke dostal pred Estébana Ocona a zničil mu tak sen o ďalšom fantastickom výsledku pre tím Alpine

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies