Legendárne Mozartove gule končia! Pandémia spôsobila bankrot výrobcu

NETKY.SK • 1 December 2021, 10:08 • 2 min
Legendárne Mozartove gule končia! Pandémia spôsobila bankrot výrobcu

Výrobca Mozartových gúľ je na mizine. Známa spoločnosť Salzburg Schokolade vyhlásila po 124 rokoch existencie bankrot. Výrobca sladkostí utrpel ekonomickú krízu práve pre pandemickú situáciu. Výrobky spoločnosti totiž nakupovali najmä turisti.

slovakia

left justify in out

Firma vznikla v roku 1897. Prežila dokonca dve svetové vojny ale pandémia ju položila. Keďže však poklesla miera turizmu, poklesol aj dopyt po čokoládových guliach. Okrem íného sa konalo aj menej rodinných osláv a iných akcií a došlo k zdražovaniu energií, cien, dopravy i surovín. S problémami bojovala už od začiatku pandémie. Až napokon došlo k tomu, že veritelia podnikli proti Salzburg Schokolade právne kroky a donútili ju ohlásiť bankrot.

 

 

Mozartove gule tvoria pistácie s marcipánom a nugátom, pokryté tmavou čokoládou. V roku 1890 ich vymyslel salzburský cukrár Paul Fürst a pôvodne sa volali Mozartove bonbóny.

 

 

Postupne ich začalo vyrábať viacero firiem, no iba Fürstovi potomkovia získali súdnou cestou právo vyrábať Mozartove gule s označením Originálne salzburské. Sú vyrábané ručne a predávajú sa iba v rodnom meste. Do celého sveta ich dodávala práve firma Salzburg Schokolade, ktorá ich pod značkou Mirabell vyrábala pre giganta Mondelez.

 

 

Tieto Mozartove gule nie sú jediné. Existuje mnoho spoločností, ktoré vyrábajú guľôčky z čokolády, marcipánu, pistácií a nugátu, ako napríklad Lindt & Sprüngli, Halloren či Manner. Nemecký výrobca praliniek Paul Reber je dokonca svetovým lídrom na trhu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies