V ČR majú rekordný nárast infikovaných. Vyhlásili núdzový stav a zakázali vianočné trhy

NETKY.SK • 26 November 2021, 06:48 • 2 min
V ČR majú rekordný nárast infikovaných. Vyhlásili núdzový stav a zakázali vianočné trhy

PRAHA - U našich západných susedov vyhlásili núdzový stav v súvislosti s pandémiou po prvý raz minulý rok 12. marca. Vláda pristúpila k rovnakému opatreniu aj 5. októbra 2020. Núdzový stav sa v Česku skončil 11. apríla 2021. Spravodajský portál Seznam Zprávy pripomenul, že podľa zákona o bezpečnosti musí vláda o vyhlásení núdzového stavu bezodkladne informovať Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR, ktorá môže vyhlásenie zrušiť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V Česku pre pandémiu opäť platí núdzový stav. Tamojšia vláda ho vyhlásila na 30 dní s platnosťou od polnoci zo štvrtka na piatok. Uviedol to premiér v demisii Andrej BabišOkrem toho vláda pripravila aj sprísnenie opatreníKultúrne predstavenia, športové zápasy a vzdelávacie akcie bude môcť navštíviť maximálne 1 000 osôb. Na ďalšie hromadné akcie typu spolkových akcií, osláv, večierkov či plesov bude môcť prísť najviac 100 ľudí. Pohreby budú bez obmedzeníPre účastníkov všetkých hromadných akcií bude naďalej platiť povinnosť preukázať sa kompletným zaočkovaním proti ochoreniu COVID-19 alebo dokladom o prekonaní choroby v ostatných 6 mesiacoch.

 

 

 

img

 

 

Od piatkového večera bude platiť zakáz konania vianočných trhov, výnimkou je predaj stromčekov a kaprov. Vo štvrtok to oznámil minister zdravotníctva Adam VojtěchZákaz vstúpi do platnosti dnes o 18:00. Ide o jedno z opatrení, ktoré majú obmedziť kontakty obyvateľstva. Na verejných miestach tiež zakážu konzumovať alkoholMinister priemyslu a obchodu Karel Havlíček doplnil, že zákaz sa týka trhov špeciálne zriadených na predvianočné obdobie. Celoročné trhoviská budú môcť zostať otvorené, nebude sa tam však môcť jesť ani piť, spresnil.

 

Prečítajte si tiež: Kto nakazil Miloša Zemana koronavírusom?

 

Zákaz vianočných trhov, podľa informácií spravodajského webového portálu Novinky.cz, presadzoval minister Vojtěch. Na schôdzi vlády zazneli aj návrhy, že by stačilo zakázať konzumáciu. Proti tomu sa však postavil minister vnútra Jan Hamáček, ktorý sa obáva možných konfliktov s políciouZ dôvodu nárastu počtu infikovaných aj tých, ktorí potrebujú hospitalizáciu, oznámili obmedzenie trhov v uplynulých dňoch niektoré kraje a obce. Praha v stredu informovala, že zrušila kultúrny program na vianočných trhoch na Staromestskom námestí. Nebude sa tam konať ani slávnostné rozsvietenie vianočného stromuPodobne sa chystali adventné trhy obmedziť i ďalšie mestá a obce – najmä moravské, kde je epidémia najsilnejšia. 

 

 

Laboratóriá odhalili v Českej republike za uplynulých 24 hodín ďalších 27 717 nakazených koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva zverejnených v piatok ráno, informuje spravodajský server Novinky.cz. Deň predtým hlásili v Česku prírastok 18 016 nakazených a minulý štvrtok 13 410. V nemocniciach je hospitalizovaných 6 024 ľudí s COVID-19 a 895 z nich je vo vážnom stave. Aktuálne počty hospitalizovaných boli takéto vysoké naposledy začiatkom apríla. Na nové maximum sa vyšplhala aj sedemdňová incidencia – zo 100 000 obyvateľov sa za uplynulý týždeň nakazilo 1 231 z nich. Koronavírusom sa v Česku od vlaňajšieho marca nakazili viac než 2 milióny ľudí a 32 643 z nich na následky ochorenia zomrelo.

 

Možno vás zaujme: V Rusku schválili novú vakcínu Sputnik M

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies