Eduard Heger chce byť bližšie k ľuďom. Pravidelne ich bude spovedať v Premiérskom taxíku

NETKY.SK • 8 November 2021, 14:49 • 2 min
Eduard Heger chce byť bližšie k ľuďom. Pravidelne ich bude spovedať v Premiérskom taxíku

BRATISLAVA - Predseda vlády sa chce voziť s bežnými ľuďmi. S občanmi chce debatovať o tom, čo ich trápi a ako vnímajú aktuálnu situáciu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Eduard Heger skúša zaviesť novú tradíciu - Premiérsky taxík. Do svojho auta si plánuje pravidelne pozývať občanov diskutovať s nimi na aktuálne témy. Po prvýkrát mu spoločnosť robili študenti z košického gymnázia M. R. Štefánika Natália a Ajjúb. Heger oboch odviezol do školy, pričom počas rozhovoru so študentami sa dotkol viacero tém. 

 

Reforma zdravotníctva

Premiér sa zaujímal najmä ako prebiehalo ich dištančné vyučovanie najmä počas druhej vlny pandémie, ako pristupujú k protipandemickým opatreniam či hoaxom šírených o koronavíruse na sociálnych sieťach

 

Keď prechádzali okolo nemocnice v Košiciach, prebrali aj pripravovanú reformu zdravotníctva a optimalizáciu nemocníc. Heger opäť zdôraznil, že vláda nemá v pláne žiadne nemocnice zrušiť.

 

img

 

Cieľom je zefektívniť a skvalitniť ponúkanú zdravotnú starostlivosť. Ajjúb na tieto slová vtipne poukázal na predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorý počas návštevy regiónu dostal palicu. Práve tou sú občania rozhodnutí vyhnať predstaviteľov vlády, ak by k takému rozhodnutiu predsa len prišlo.

 

Premiér pohotovo zareagoval, že v tomto prípade sa ukazuje, ako niektorí zákonodarcovia nečítajú materiály pozorne. „Cieľom je zvýšiť zdravotnú starostlivosť. Všetci sa zhodneme, že tá je dnes zlá. Preto všetci volajú známym, či nepoznajú nejakého lepšieho lekára. Toto by v spoločnosti, kde je funkčné zdravotníctvo, nemalo existovať, lebo máte svojho lekára, ktorému dôverujete,“ priblížil premiér. 

 

 

Populizmus a dezinformácie

Heger zároveň poukázal na dezinformácie, ktoré sa šíria verejným priestorom, ale neodrážajú realitu. Doplnil, že prioritou je nie len zvýšiť nemocničnú, ale aj ambulantnú starostlivosť. Z plánu obnovy sa vybudujú nové nemocnice a zrekonštruujú tie existujúce, čím by sme sa ako krajina priblížili bežným štandardom na západe.

 

Heger vysvetlil, že vo vyspelých krajinách poskytuje primárnu zdravotnú starostlivosť ambulantný lekár, ktorý dokáže urobiť oveľa viac úkonov a takýmto spôsobom odbremeniť nemocnice. 

 

„Dnes si v mnohých prípadoch idú ľudia na tri dni ľahnúť do nemocnice, pretože potrebujú jedno vyšetrenie. V iných krajinách to funguje tak, že prídete na vyšetrenie a idete domov. Potrebujeme prestaviť systém platieb a cestu pacienta,“ upresnil premiér. Zároveň verí, že túto kľúčovú reformu sa nakoniec podarí presadiť. 

 

Korupcia a "Kočnerovia"

Ajjúb sa premiéra tiež spýtal na predsedu Smeru-SD Roberta Fica či sudcu Štefana Harabina, ktorí pravidelne na verejnosti prezentujú ochorenie Covid-19 ako “chripôčku“. Z uniknutých nahrávok minimálne líder opozičnej strany priznal, že koronavírus prekonal a je to hrozná choroba. Okrem toho, že odpadol a skončil v nemocnici, cítil sa veľmi zle a slabý.

 

Natália tiež doplnila, že aktuálne nemá pocit, že by v tomto smere štát nejakým zásadným spôsobom konal. Heger skonštatoval, že polícia môže konať na základe faktov a dôkazov. Ak by však za mrežami skončili ľudia, pretože sa istej časti spoločnosti nepáčia ich názory, boli by porušené demokratické princípy právneho štátu.

 

img

 

„Nahrávky niečo odhaľujú a dnes ich polícia vyhodnocuje do akej miery je tam aj trestno-právna rovina. To chce však čas a nechať tých ľudí v pokoji pracovať,“ zareagoval Heger. Zdôraznil, že ak nie sú medializované nové informácie, neznamená to, že polícia nekoná. Pripomenul, že práve zverejňovanie ďalších informácií by mohlo zmariť vyšetrovanie

 

Tolerantnejšie Slovensko

Oboch študentov znepokujuje, akým agresívnym spôsobom nespokojná časť obyvateľstva reaguje na prijímané opatrenia v rámci pandémie. Na otázku premiéra, či veria, že sa Slovensku podarí napredovať, odpovedali, že majú nádej. Obaja sa však zhodli, že aktuálne to tak nevyzerá.

 

Ajjúb uviedol, že ak by mohol švihnúť čarovným prútikom, určite by si prial, aby na Slovensku boli ľudia voči sebe tolerantnejší. V detstve totiž pravidelne čelil rasistickým poznámkam týkajúcich sa jeho pôvodu.

 

„Chcel by som mať Slovensko také, aby sme nemuseli čítať o rôznych Kočneroch a či Ficoch. Aby vedci nemuseli čeliť agresii a vyhrážkam smrti. Aby Boris Kollár nevypisoval na Facebooku, že sem prídu transrodoví ľudia a migranti,“ odpovedal Ajjúb. 

 

Premiér súhlasil, že Slovensko je v mnohých oblastiach zanedbané a pasáž v hymne, ktorá hovorí o tom, že Slovensko posiaľ tvrdo spalo, je pravdivá

 

img

 

Pred školou, kde sa premiér so študentami rozlúčil, dostal od budúcoročných maturantov oznámenie na pamiatku so spomienkovým odkazom a prosbou, aby poslankyňu z OĽaNO Annu Záborskú už poslal do dôchodku

 

„Ďakujem im za super strávený čas, skvele sme sa pozhovárali a zasmiali. Milo ma prekvapil ich prehľad o aktuálnom dianí a odvaha hovoriť aj kriticky. Vôbec nie je pravda, že mladí ľudia sa nezaujímajú. Naopak, len potrebujú dostať priestor,“ uzavrel Heger v statuse na Facebooku. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies