V Poľsku vzniká obdoba Berlínskeho múru! Poslanci to už odobrili

NETKY.SK • 29 Október 2021, 19:36 • 2 min
V Poľsku vzniká obdoba Berlínskeho múru! Poslanci to už odobrili

VARŠAVA - Poslanci poľského Sejmu v piatok odobrili vybudovanie múru na východnej hranici s Bieloruskom v reakcii na bezprecedentnú vlnu migrantov a utečencov. Múr dlhý viac ako 100 kilometrov bude stáť zhruba 353 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

img

 

Poľský prezident Andrzej Duda prisľúbil, že zákon podpíše v najbližších dňoch. Poľskí vojaci začali na hraniciach s Bieloruskom už koncom augusta stavať dva a pol metra vysoký plot z ostnatého drôtu v snahe zastaviť bezprecedentný prílev nelegálnych migrantov, ktorý podľa Varšavy zámerne podporuje, respektíve organizuje, režim autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

 

Prečítajte si: Poliaci schválili rázny krok na zastavenie migrantov. Inšpiroval ich Trump?

 

img

 

V snahe vyriešiť súčasnú migračnú krízu Poľsko vyhlásilo od 3. septembra v oblastiach pri svojich hraniciach s Bieloruskom núdzový stav a jeho platnosť začiatkom októbra predĺžilo o 60 dní.

 

img

 

Poľská pohraničná stráž v uplynulých týždňoch denne informovala o niekoľkých stovkách pokusov o ilegálne prekročenie hraníc zo strany imigrantov z Blízkeho východu a Afriky, pripomenul denník Rzeczpospolita. V reakcii na sankcie zo strany EÚ Lukašenko v máji vyhlásil, že Minsk už viac nebude nelegálnym migrantom brániť v tom, aby jeho krajinu využívali ako tranzitnú trasu na cestu do Európy.

 

Možno vás zaujme: Poľsko vyjde sporná súdna reforma draho! Za každý deň jej platnosti zaplatí milión eur

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies