Vladimir Putin dnes oslavuje 69. narodeniny. O zvykoch a životných zásadách ruského prezidenta

NETKY.SK • 7 Október 2021, 14:53 • 2 min
Vladimir Putin dnes oslavuje 69. narodeniny. O zvykoch a životných zásadách ruského prezidenta

MOSKVA – Jeho politika, rozvrh práce, rozhodnutia, potravinové preferencie a postoj k náboženstvu sú v posledných desaťročiach predmetom denných správ. Prečítajte si citáty Vladimira Putina a jeho kolegov o osobnosti hlavy štátu. Na margo svojich narodenín hovorí: „Nie je to štátny sviatok.“

slovakia

left justify in out

O spánku a voľnom čase

 

„Veď to je Putin, on nespí, on pracuje,“ žartoval tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov. V dňoch náročných služobných ciest Putin skutočne venuje spánku málo času: „Zaspím a spím 5,5-6 hodín a dobre sa vyspím,“ hovorí prrezident a tiež priznáva, že je pre neho ťažké ráno vstávať.

 

img

 

Za najlepší odpočinok považuje zmenu činnosti. Putin žije normálnym, obyčajným životom, v ktorom sa tak či onak venuje komunikácii s blízkymi, športu a koníčkom. „Takto som si zvykol žiť dlho predtým, ako som sa stal prezidentom,“ povedala hlava štátu.

 

O obľúbenom jedle

 

„Mám všeobecné pravidlo – môžete to nazvať diétou: všetko je dobré s mierou,“ tvrdí Putin. Keď sa stal prezidentom krajiny, povedal kremeľským kuchárom: „Čo uvaríte, to bude v poriadku, nie je potrebné pripravovať nič špeciálne“. Peskov povedal o stravovaní hlavy štátu toto: „Dbá na to, aby bolo menej múky.“

 

Ráno zje rád kašu. Ryžovú, pohánkovú alebo prosovú, ale ovsenú neje. Prezidentský jedálny lístok obsahuje tvaroh, med a zeleninu. Priznal, že niekedy si pre seba pripraví veľmi chutný šalát. „Ak je na výber mäso alebo ryba, dám prednosť rybe. Mám rád jahňacie mäso,“ priznal Putin.

 

img

 

Putin je „všeobecne ľahostajný k sladkostiam, okrem zmrzliny“. Už sa stalo tradíciou, že touto pochúťkou ponúka svojich kolegov počas medzinárodného leteckého a vesmírneho salónu v Žukovskom.

 

O nápojoch

 

„Môžem piť všetko,“ povedal ironicky Putin. Je však známe, že uprednostňuje čaj pred kávou. „Všeobecne pijem bylinky z Altaja a Sibíri zaliate vriacou vodou,“ odpovedal na otázku novinárov, čo je v jeho pohári.

 

Prečítajte si tiež: Syna chceli pomenovať Vladimir Putin. Rodičom ich žiadosť zmietol švédsky úrad zo stola!

 

Od svojho pôsobenia v Nemecku má Putin obľúbené pivo – Radeberg, ktoré mu dokonca posielala Angela Merkelová ako darček. Ale sám prezident priznáva: „Snažím sa v poslednom čase nepiť pivo. Brucho rastie“.

 

O fitnese a športe

 

„Najprv cvičenia, potom bazén,“ opísal Putin svoje každodenné športovanie. Hlava štátu praktizuje aj otužovanie. Na pravoslávne Vianoce sa pravidelne ponára do ľadovej vody.

 

Prezident – majster športu v džude a sambo. Putin miluje zjazdové lyžovanie a už v dospelosti sa začal zaujímať o hokej. „Mal som 60 a korčuľovať som vôbec nevedel. Ale naučil som sa,“ povedal.

 

K téme: Vladimir Putin sa stretol s Baššárom al-Asadom. V čom vidia problém Sýrie?

 

Bývalý nemecký kancelár a priateľ ruského lídra Gerhard Schroeder hodnotí Putinov športový charakter: „On hrá hokej – ja neviem. Plávam, ale nie tak dobre ako on. Viem, že začal hrať tenis, a tu proti mne nemá šancu. Bojím sa však, že ak sa to teraz dozvie, začne viac trénovať“.

 

img

 

O šatníku

 

Putin je zvyknutý dávať si na oblečenie pozor. Pripomína, ako počas svojich študentských rokov počas práce v Abcházsku na stavebnej brigáde minul jeden z prvých platov, ktoré dostal, na kabát:Nosil som ho potom asi 15 rokov,“ prezradil. 

 

O postoji k podriadeným

 

„Nestalo sa, že by som niekoho urazil, vynadal mu alebo ešte horšie – ponížil. Toto sa nikdy nestane,“ hovorí Putin. Na otázku, či sa s ním dá hádať, odpovedal: „Samozrejme, lepšie to nerobiť“. Prezident zároveň dodáva, že vlastne všetka práca vedenia krajiny prebieha v sporoch. Podľa Peskova je hádka s Putinom „vždy šialene ťažká“, pretože „rozdrví partnera“ argumentmi.

 

O zvieratách domácich a voľne žijúcich

 

„Nikdy som nevidel mačky u prezidenta. Psy áno, ale mačky som nevidel,“ povedal Peskov. Okrem toho prezident povedal, že miluje kone. „Hoci som z nich spadol, preletel som cez hlavu,“ prezradil Putin.

 

Miluje divoké mačky – najmä tigre. Prezident Ruskej federácie sa aktívne podieľa na projekte obnovy populácie tigrov amurských a osobne vypustil tigrie mláďatá do voľnej prírody – do chránenej rezervácie.

 

img

 

O autách

 

„Rovnako ako drvivá väčšina mužov, aj on veľmi rád šoféruje,“ povedal Peskov. Teraz má v osobnom vlastníctve dva veterány – Volgu GAZ-M21 a terénnu Nivu a príves Skif. Teraz sú v garáži na špeciálne účely hlavne ruské Aurusy. Zároveň, pokiaľ je to možné, Putin cestuje helikoptérou, aby prechod vládnych áut neviedol k zbytočným zápcham.

 

O mobilných a sociálnych sieťach

 

Putin nemá mobilný telefón. Taktiež „nevedie účty v sociálnych sieťach a nechce, aby to niekto robil za neho, považuje to za nesprávne,“ povedal Peskov. Prekvapuje ho, že sa deti odmalička „priatelia s internetom“. Putin odporučil mladým ľudom, aby netrávili celý život online.

 

img

 

O viere

 

„Podľa mňa sa každý človek narodí s vierou v Boha v duši. Ľudia to začínajú chápať rôzne a v rôznych časoch a za rôznych okolností,“ uviedol Putin. Zároveň zdôraznil, že „téma viery je veľmi intímna otázka, o ktorej je ťažké hovoriť s verejnosťou“. Putin bol pokrstený v pravoslávnej viere ako dieťa v Petrohrade.

 

O narodeninách

 

„Toto nie je štátny sviatok,“ povedal Putin. Hlava štátu spravidla trávi svoje narodeniny v rodinnom kruhu alebo v práci. „Tento deň prezident takisto strávi v práci, ale večer sa stretne s rodinou a priateľmi,“ uviedol Peskov.

 

 

 

    

      

   

       




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies