Objavila sa závažná sťažnosť na Úrad verejného zdravotníctva!

NETKY.SK • 6 Október 2021, 12:39 • 2 min
Objavila sa závažná sťažnosť na Úrad verejného zdravotníctva!

BRATISLAVA - Transparency International Slovensko (TIS) podáva sťažnosť na Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) pre obštrukcie. Dôvodom je, že TIS sa už trištvrte roka nevie dostať k závažným informáciám, ktoré sú vo verejnom záujme. Ide o ďalší dôkaz toho, že infozákon potrebuje akútnu novelizáciu v oblasti jeho vymožiteľnosti?

slovakia

left justify in out

TIS o tom informovala vo svojom profile na sociálnej sieti. Objasňuje, že začiatkom roka 2021, keď bola druhá vlna pandémie v plnom prúde a cestovanie do zahraničia bolo obmedzené, požiadala ÚVZ SR o informácie týkajúce sa udelených výnimiek z reštrikcií predovšetkým pre členov vlády. Reagovali tak na opakované cesty vicepremiéra Štefana Holého do Spojeného kráľovstva. "Do dnešného dňa sme tieto údaje nedostali, pričom dve rozhodnutia ÚVZ SR už boli Ministerstvom zdravotníctva zrušené pre zmätočnosť a nedostatočné odôvodnenie."

 

 

Možno vás zaujme: Žiaci základných škôl si v triedach užijú viac slobody. Povinnosť nosiť rúško sa ruší!

Organizácia poukazuje na to, že hygienici neodpovedali na žiadosti o informácie v stanovených lehotách a požaduje preto prešetrenie celého postupu. Podľa TIS ide o ďalší dôkaz toho, že infozákon potrebuje akútnu novelizáciu v oblasti jeho vymožiteľnosti. „Hygienici, ale ani Ministerstvo zdravotníctva, nedodržiavajú zákonom stanovené lehoty na rozhodnutia. ÚVZ SR navyše úplne ignoruje právny názor odvolacieho orgánu a dvakrát po sebe nám vydal takmer totožné rozhodnutie, a to napriek usmerneniu ministerstva, ktoré žiadalo dôslednejšie odôvodnenie úvah úradu,“ uvádza TIS. TIS považuje podobné konanie úradov za účelové vyhýbanie sa odpovedi a za zdržiavaciu taktiku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies