Figeľ s EK konzultoval možnosti realokácie eurofondov na diaľnice

NETKY.SK • 2 Február 2011, 07:59 • 2 min
Figeľ s EK konzultoval možnosti realokácie eurofondov na diaľnice

Figeľ s EK konzultoval možnosti realokácie eurofondov na diaľnice

slovakia

left justify in out

img

Šéf slovenského rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH) dnes oboznámil predstaviteľov Európskej komisie (EK) s ďalšími detailmi zámeru koncentrovať zdroje z európskych fondov na dostavbu slovenskej diaľničnej siete. Minister využil účasť na bruselskom 5. Kohéznom fóre na ďalšie rokovania o možnosti presunu eurofondov z niektorých iných operačných programov do Operačného programu (OP) Doprava.
"Ide o procedúru, ktorá je súčasťou hodnotenia národného referenčného strategického rámca. Je to medzisektorová európska téma a súvisí s hospodárskou krízou, ale aj s lepším využitím fondov, než tomu bolo doteraz. Konzultácia je výrazom partnerstva medzi slovenskou vládou a EK. Presun zdrojov sa bude týkať viacerých operačných programov," priblížil v Bruseli Figeľ. Dodal, že by malo ísť o programy, ktorých efektívnosť sa ukazuje ako diskutabilná, napríklad OP Informatizácia spoločnosti či Konkurencieschopnosť.
Minister si takto "predpripravuje pôdu" pred posunutím témy na európsku úroveň. Najprv sa však musia dohodnúť rezorty slovenskej vlády, ktoré zdroje a v akej výške by mohli pre účely vybudovania dopravnej infraštruktúry presunúť. Na nedávnom rokovaní vlády, kedy sa malo rozhodnúť o presune 350 miliónov eur, však tento materiál ministri neprerokovali a presunuli si ho na tohtotýždňové zasadnutie.
Figeľ už vlani avizoval, že si Slovensko bude chcieť vypomôcť na výstavbu diaľnic z eurofondov, teraz sa už chystal predniesť pred predstaviteľov EK detaily celého konceptu. "Chcem vyjadriť zámer, ktorý počíta s presunom financií na výstavbu diaľnic s tým, že budeme čakať na postoj komisie v tejto veci. To, za aký čas dokáže komisia zaujať k veci postoj, je otázne," pripustil šéf rezortu dopravy. Potvrdil už známy zámer slovenskej vlády presunúť na budovanie nadradenej dopravnej infraštruktúry celkovo 400 miliónov eur.
Slovensko stále čaká na reakciu EK na vysvetlenie okolností verejného obstarávania na elektronický mýtny systém. Komisia už je v druhej fáze procesu skúmania prípadného nesúladu konania slovenských orgánov s európskou legislatívou. Ak vysvetlenie slovenskej strany nebude dostatočné, bude nasledovať žaloba voči SR na Európskom súdnom dvore (ESD).
"Nechcem, aby Slovensko znovu, resp. opakovane doplácalo na zavedenie mýta, ktoré bolo finančne veľmi drahé. Nechceme, aby Slovensko utrpelo ďalšiu sankciu, či už vo forme pokuty alebo odškodňovania sťažovateľov. V rámci zachovania princípov by sa malo hľadať riešenie, ktoré zodpovedá jednotnému trhu, pravidlám pre prevádzkovanie takéhoto systému, ktorý je medzinárodne kompatibilný a otvorený, ale zároveň aby Slovensko nedoplácalo na minulé rozhodnutia," zopakoval dnes stanovisko slovenskej vlády Figeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies